Jag är en sucker för Enbär. Jag tycker det är hur gott som helst i mat, särskilt till älgkött.
Den här gången hade jag inte i enbär i köttfärssmeten utan i såsen till.
I biffarna satte jag i knaperstekt bacon. Jag tycker det behövs nåt ordentligt fett i färsen för att älgfärsen till biffarna ska bli saftiga och goda men vill man kan man absolut utesluta baconet.
~
Älgfärsbiffar à la Suss, 12-14 biffar
400 gram älgfärs
3 scharlottenlökar
1 pkt bacon
2 msk ströbröd
1 dl grädde (eller mjölk)
1 ägg
salt
svartpeppar från kvarn
Sås:
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
5-6 mortlade enbär
1 tärning mörk oxbuljong eller motsvarande fond
ca 3 msk soya
lite gelé eller en nypa socker
salt
svartpeppar från kvarn
maizenamjöl+vatten
Strimla bacon och bryn knaprigt. Hacka det ytterligare.
Svetta finhackad lök.
Sätt ströbröd i en kopp med grädden och rör om.
Ta färs, lök, bacon, ströbrödsgeggan, ägget, salt och peppar och rör om.
Forma till biffar och stek eller grilla några minuter på var sida på medelvärme.
Sätt igång med såsen.
Sätt alla ingredienser i en katrull och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Red av med Maizena.
Njut med en god sallad, potatis, ris, i pitabröd eller annat tillbehör!
~