Som du säkert märkt så gillar jag när det blir ”mycket” av lite arbetsinsats.
Jag gillar också när man får grotta ner sig i matlagning totalt och bara matnörda i timtal, men det ena utesluter inte det andra. Det är bara olika från dag till dag vad jag känner för.
Ofta när man bakar bröd så krävs det en maskin helst för att knåda brödet länge och ordentligt. Sen ska det jäsa och bakas ut och jäsa igen och sen gräddas och innan man får äta så kan man känna att man liksom jobbat nog.
Det här brödet kräver minimal arbetsinsats, jäser bara en gång och blir många goda bröd ganska fort. Och ingen maskin krävs, snarare tvärtom så ska du inte arbeta det i maskin.
Just nu doftar det himmelrike i mitt kök av de här rackarna!
Och nä, de var inte så dumma med Citronmarmeladen jag bloggade igår..
~
Ett gott bröd, ca 24 st
5 dl vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst (½paket)
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl dinkelmjöl
12 dl vetemjöl special
+2 dl mjöl till utbakning
Smula jästen i en bunke.
Värm vatten och mjölk till 37 grader.
Blanda hälften av vätskan med jästen, honung och salt tills det löst sig.
Tillsätt resten av vätskan.
Blanda i mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg FÖR HAND. Använd inte maskin.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa 1-1½ timme.
Värm ugnen till 240 grader.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper.
Lägg lite mjöl på bordet.
Tippa ut degen ut bunken och KNÅDA INTE.
Platta bara ut den lite med lätta händer.
Ta en degskrapa eller kniv och skär brödet i 24 stycken ungefär lika stora delar.
Grädda direkt du har en plåt klar, i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Låt dem sedan svalna utan bakduk, på ett galler.
~
Svårare än så behöver det alltså inte vara.
//Suss