Annons

Stekpannor och äckligheter

Annons

Bytte snabbt ut dagens planer på en god 3-rätters middag med goda vänner mot mannagrynsgröt, kanelknäcke och kokt skinka. Det hände inatt.
Nä, inte jag…det är äldsta dottern som har magsjuka.

Underbart för en sån som mig som har jordens värsta kräkfobi =(
Man kan tro att sånt ska växa bort med tiden och åren och kanske man har nån illusion att bara för att man blir mamma så torkar man spya hur lätt som helst och utan att blinka. Men så är icke fallet för fröken Henriksson. Nä, jag klarar inte av det trots att jag har tre fina barn som får den där äckliga sjukan då och då.
Så alla ni som hoppas på att eran kräkfobi ska gå över kan sluta med det nu.

Nog om kräk.

Tänkte ju blogga lite om stekpannor såhär på lördagskvällen. Kul lördagsnöje, men vad ska man göra då när det är som det är här hemma?

JoVi skriver:
”Hej, inspirerande sida!
Kan du inte berätta vad du använder för stekpannor. Måste köpa nya, och funderar på vad…”

Jag har ju inte alls allt jag skulle vilja ha, men jag kan berätta vad jag har och klarar mig bra på. Även om det finns en del jag skulle vilja införskaffa när jag får mer plats i skåpen…
Det jag har det använder jag hela tiden. Jag har inget som står och samlar damm i stekpanneväg.
Jag älskar gjutjärn. Det är beständigt och det blir gott att steka i.

Jag har en gjutjärnsstekpanna som är ca 24 cm med raka kanter från Husqvarna, den är väl minst 30-40 år gammal och hur fin som helst. Jag försökte googla och leta nu vilka som säljer den men jag hittar inget. Kanske den har slutat tillverkas, är det nån som vet?

Sen har jag en gjutjärnsstekpanna med raka kanter och okänt märke på 28 cm som också är jättegammal. Det står ett tillverkningsnummer under den och jag har ropat in den på auktion för kanske 20 kronor. Jag berättar här nedan hur man gör för att få dem kliniskt rena så man kan handla dem begagnade (=ofta väldigt bra kvalitet)
Den är min allra bästa .

Alldeles nyligen, för kanske ett år sen köpte jag en Jamie Oliver Tefal stekpanna 28cm. Den är riktigt bra faktiskt. Hittills den bästa non stick-stekpanna jag provat. Jag gillar dem inget vidare faktiskt.
Den här stekpannan får upp temperaturen ordentligt och man kan få en fin stekyta ändå, trots att det är nonstick. Jag tycker annars att de pannorna är så känsliga för temperaturen på det du lägger i pannan. Produkten du vill steka blir oftare kokt om du inte är försiktig med mängden/temperaturen på varan när man lägger i den.

Sen har jag en gjutjärnspanna för små plättar som är från Abso. Jag köpte den på samma auktion som den lilla gjutjärnspannan och jag skulle tro att den är från -40talet någon gång den med. Den kostade mig ungefär 20 kronor också. Jag tror inte de heller tillverkas längre just från Abso, men de finns överallt. Mitt tips är att ropa in på loppis!

Sen har jag en rund gjutjärnsgrillpanna från Skeppshult på 28cm som är hur bra som helst. Den är snart 10 år och ser splitterny ut. Den lär hålla hela mitt liv och säkert nån annans liv också.

Och jag skulle behöva en stekpanna med sluttande kanter 28 cm, gärna från skeppshult. Och en sån liten på ca 18 cm i gjutjärn…

Om du har en lortig gjutjärnspanna så gör du som följer:

OBS! Inga barn ska göra det här!
Ta pannan och diska den så ren du kan både utsidan och insida.
Fyll den med vatten och sätt på spisen.
När vattnet kokar så häller du i kaustiksoda, ca ½ dl. Akta dig så det inte stänker på dig eller skvätter upp i ögonen!
Koka en stund, ca 5 minuter.
Häll bort vätskan och upprepa proceduren om du tycker att det behövs. Så långt upp som du har vatten, så långt upp blir garanterat rent. Det som händer är ju att du fräter bort hela ytan och ”börjar på ny kula”.
Nu är pannan som ny.
Ta rikligt med valfri sorts olja och smörj in pannan. Låt den stå med olja i sig över natten.
Torka ur.
Efter att du stekt i den första gången, smörj in den med olja innan du ställer in den i ditt pannskåp. Klart!

Jamen det här var väl ett redigt inlägg en lördagkväll!  Haha!
En Irish Coffee behöver jag nog ikväll för att döda eventuella basilusker.
Ha en skön kväll!

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons