Annons

Säsongsguide Februari

Annons

Det är inte alltid så lätt att veta vad som är i säsong och inte. Att äta enbart enligt säsong är det kanske inte många som gör, men det kan vara bra att ha lite i bakhuvudet när du går och handlar..

Fördelen med att äta säsongsbetonat är att varan är inte bara billigare under säsongen den odlas, utan den innehåller mer vitaminer och mineraler. Du får helt enkelt den bästa råvaran att laga mat på. Miljön tar minst stryk då långa transporter försvinner och att handla lokalt producerade råvaror blir lättare och det är enklare att få tag i ekologiska varor när de är i säsong.

När vi stöttar lokala producenter ser vi till att dom finns i framtiden och att vi får bra produkter. Stöttar vi dåliga får vi dåliga produkter. Vi har ett val och vi gör alltid ett val.   Jag har också svårt att veta vad som är i säsong ibland och är man inte insatt alls lär det ju vara nästan omöjligt.

Jag har försökt göra en liten guide som finns här nedan. Den kommer ut på bloggen den 1:a varje månad och vill man kan man leta i kategorierna efter Säsongsguide.
Utgångspunkten för säsongsguiden för frukt/bär/grönt är när produkterna kan odlas i Sverige. I de fall det inte går, eller då den svenska produktionen är mycket liten, anges medelhavssäsongen.

Tänk också på att Sverige är ett långt land. Här uppe i Skellefteå får vi inte tex rabarber förrän i slutet av maj tidigast och om vi har tur medan i de mest södra delarna av landet har de rabarber i mars…

Sasongsguide

Nu i Februari kan du alltså äta följande med gott samvete:

Säsongsguide Februari

Grönsaker
Brysselkål
Endiver
Grönkål
Jordärtskocka
Kålrot
Gul lök
Röd lök
Morötter
Palsternacka
Paprika
Persilja
Persiljerot
Purjolök
Potatis
Rotselleri
Rättika
Rödbeta
Svartrot
Vitkål
Vitlök

Frukt/bär
Apelsin
Citron
Clementin/SatsumasGrapefrukt
Kiwi
Äpple

Fisk och skaldjur
Räkor, S, krav finns
Sej
Havskatt
Hummer, S, burfångad
Långa
Musslor, repodlade
Ostron
Vitling
Sill/strömming

Odlad kravmärkt fisk
Flundra
Lubb
Gös
Gädda
Abborre

Kött
Lamm, S
Fläskkött
Kalvkött
Nötkött
Kyckling
Kalkon
Vilt, men var försiktig. Kolla jaktsäsongen den börjar ta slut

S – står för särskilda råvaror.
Vissa råvaror är särskilda för sin säsong, andra finns en stor del av året.

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons