Det är riktigt svinigt kallt ute nu. Jag håller mig mest inne i sånt här väder.
Min svärmor berättade en grej.
Det var en tant som hon pratat med om kylan och de långa vintrarna här uppe.
Tanten sa att när det blir så kallt ute, då bakar hon. Han bakar för att hålla värmen i huset, för glädjen och nyttan. Det var väl en redig tant! Jag tror jag följer hennes exempel imorrn och bakar Rimbobullar eller Vaniljsnurror.
Idag gör jag en het soppa för att få värmen i kroppen en stund.
~
Spansk kikärtssoppa med chorizo 4-6 port
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 morot
250 gram chorizo (jag tog het, men ta vilken korv du gillar)
olivolja
½ tsk paprikapulver
½ gram saffran
1 burk krossade tomater, 400 gram
1,3 liter vatten
4 kycklingbuljongtärningar el. motsvarande fond
1 burk kikärtor, 400 gram
100 gram färsk babyspenat (kan uteslutas)
salt
svartpeppar från kvarn
grovt riven lagrad ost (jag älskar WB)
Hacka löken, vitlöken och strimla sellerin.
Skala moroten och tärna fint.
Skiva chorizon.
Fräs grönsakerna utan att de tar färg.
Lägg i chorizon och låt fräsa med en stund och sen paprikan och saffran. Fräs en liten stund.
Häll på tomaterna och buljong och koka soppan ca 20 minuter under lock.
Skölj kikärtorna och låt den rinna av.
Blanda i kikärtor och spenat och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera med grovt riven ost och ett gott bröd.
Tips!
Den här soppan kan du göra med kyckling också.
Bryn den lite innan du stoppar den i soppan bara.
Eller varför inte göra den vegetarisk?
~
Jaa, och nu ska jag på hockey och frysa med den enda sonen och hejja på AIK. Inte för att jag är frälst, det är han som är det.
//Suss