Hälsosamt, snabbt, billigt men framför allt GOTT! Min 8-årige son ber mig ofta att göra Tomatsoppa. Kanske är det för att man får en varm smörgås till (en sked soppa för en tugga macka…) eller så har han helt enkelt fattat vad det handlar om.
Tomatsoppa kan man göra på en babiljard olika vis. Bara för att jag skriver ett sätt här betyder inte det att det är så jag gör varje gång. Är du rädd för att krydda och freestyla så är det på tex en tomatsoppa du ska testa. Med den är det är ok att det blir äckligt och du får kasta bort och börja om.
Det är också ett ypperligt tillfälle att använda tomater som sett sina bästa dagar. Bara de inte har nåt mögel på sig går de använda, men är det minsta mögel på tomater ska man kasta hela tomaten.
Här kommer en variant som jag gjorde idag.
Jag vet att jag bloggat Tomatsoppa en gång förr, kika gärna!
En annan Tomatsoppa, 4 pers
olivolja
2 mindre gula lökar eller 1½ stor (eller röd lök om du vill)
3 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
4 tomater (kan bytas mot en burk tomater)
1 burk Mutti tomater
1 konservburk vatten (ca 3 dl)
1 msk balsamvinäger
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd grönsaksfond)
en nypa socker el. honung
ordentligt med svartpeppar från kvarn
salt
örter (idag tog jag färsk rosmarin, torkad oregano och persilja)
lite spiskummin
lite chilipulver
Strimla löken och vitlöken.
Fräs mjuka i olivolja i kastrull utan att det tar färg.
Tillsätt tomatpuré och bryn en stund.
Tillsätt resten (har du hela tomater hackar du dem grovt före) utom spiskummin och chili.
Låt koka 10 minuter.
Mixa med stavmixer eller i blender.
Dofta över spiskkummin och chilipeppar efter smak.
Servera som det är eller med en klick rörd creme fraiche och en varm smörgås med ost.
Tips!
Om du inte har balsamvinäger kan du ta citronjuice, lime, röd- eller vitvinsvinäger eller vitt vin. Det är syran som gäller.
Gillar du inte spiskummin så utesluter du det.
Gillar du en krämig variant så tillsätter du en skvätt grädde också.
//Suss