Annons

Carpaccio

Annons

Som så mycket annat, så många kockar det finns så många sätt finns det att göra saker på.

Tobbe undrar över Carpaccio:

”Man ska inte läsa din blogg just innan man ska sova. Nu måste jag somna hungrig!
Nåväl, jag har ett önskemål :) Hur gör man egentligen carpaccio på rätt sätt? Måste köttet frysas? Ska man skära fryst (eller låta någon i charken skära)? Banka? Vilket kött passar bäst? Jag skulle vilja testa göra hemma, men jag har inte ”vågat” ännu :)

Carpaccio är precis hur gott som helst och värsta snabbmaten egentligen!
Det allra viktigaste när man gör Carpaccio är, oberoende om det är tonfisk, lax, oxfilé, älgfilé eller vad du gör på, är att alltid ha en fin råvara.
Självklart är det alltid så, folk säger att ”med grädde kan man inte misslyckas” och det tycker inte jag stämmer alls. Jag säger att med fina råvaror i grunden är det svårt att misslyckas.
Köp ordentligt, fint bra kött eller fisk. Annars kan du strunta i att göra Carpaccio.

Läran går väl isär något beroende på vem man pratar med.
Jag tycker inte att man behöver frysa köttet innan. Men jag gör det ändå och anledningen är att det blir fina runda lövtunna skivor när man skivar. Ingen annan orsak.

Är du rädd för bakterier ska du frysa fisken innan i två dygn (eller egentligen ska den vara -22 grader i 24 timmar) och sen kan du äta den. I min värld låter det galet att frysa något som är färskt som du vet var det kommer ifrån.

För att du ska bli smittad av parasiter, som för övrigt oftast sitter i mage och tarm på fisken och inte i köttet, så krävs det att fisken är infekterad och att hygienen vid hanteringen var dålig.Om parasiterna sitter i köttet så är de enkla att se med blotta ögat, och de är extremt ovanliga.

Odlad lax är sällan infekterad och hanteringen är sällan dålig. Förekommer det parasiter så är det vanligast i vildfångad fisk.

Om du trots allt blir sjuk av rå lax kan du vara nästan säker på att det inte beror på parasiter, utan snarare på bakterier som förmodligen kom från dina egna händer!

Nog om detta!
Här får du ett ”recept” på Carpaccio på kött.

~

Carpaccio

bilden är lånad

Carpaccio, 4 pers

400 gram färsk oxfilé eller annat kött
olivolja
balsamico vinäger
flingsalt (det är överlägset i denna rätt, ta inte vanligt salt)
svartpeppar från kvarn, grovmalet
Parmesan
pinjenötter, rostade i torr panna
basilika
ruccola

Putsa köttet fritt från alla senor.
Använd den finaste biten på köttet och rulla in den i plastfolie, hårt.
Lägg den i frysen så den blir halvfryst eller helfryst. Helfryst måste du ta fram den och tina den ett tag innan du skär.
Ta din vassaste, tunnaste kniv och skär så tunt du kan och lägg upp direkt på ett stort fat eller på tallrikar.
Alternativt så skivar du oxfilén efter du putsat den. Lägg den mellan plastfolie och banka försiktigt tills de är lövtunn.
När man håller upp köttet ska man nästan se igenom det, så tunt ska det vara.
Ringla olivolja över köttet.
Stänk balsamvinäger på och dra med pepparkvarnen. Ta på flingsalt.
Lägg på ruccola och basilika.
Hyvla Parmesan över och strö på pinjenötter.
Servera direkt.

Tips!

Om du vill förbereda så lägger du upp köttet på tallrikar eller fat. Plasta noga och ställ in i kylen.
Sen när det ska serveras tar du fram och gör resten. Men kom ihåg att köttet ska vara rumstempererat när man äter det, inte kallt!

Carpaccio kan du variera i oändlighet. Gör på tonfisk, lax, pilgrimsmusslor, nötkött, viltkött.. Med Västerbottensost, Präst, Parmesan, Pecorino…andra nötter eller utan, med färska bär eller frukt, kronärtskockor är jättegott på!

~

Hoppas det var svar nog till dig Tobias och att ni andra också gör Carpaccio hemma. Det är inte alls besvärligt som du ser!

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons