Annons

Hur klarar man sig utan?

Annons

Ett av det enklaste att göra. Den enda svårigheten är att få dem exakt så hårda/mjuka man vill de ska bli. Har man en termometer är sannolikheten större att du får dem som du vill. Om du vet vika grader som du vill ha alltså.
Det här receptet går att dubblera utan problem, men koka inte större sats än dubbel åt gången. Då tar det en eeeevighet!

~

Knäck

De här är redan slut och kokades för en vecka sen…
Vanliga ”naturella” knäck är ändå godast tycker jag.

Knäck, grundrecept

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull.
Koka 15-20 minuter eller tills temperaturen visar 125 grader.
Testa när det är klart med kulprov.
Häll i knäckformar och låt svalna.
Akta tänderna när du äter 😉

~

Kulprov: Ta ett glas med iskallt vatten eller snö för den delen.
Skeda i lite knäcksmet och låt den kallna.
Om det går att rulla en liten boll av smeten så är knäcken klar.

~

Chokladknäck

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet

~

Tips!

Vid 125 grader blir det sega knäck. Lite mjuka -medium kanske man kan kalla det. Jag tycker 127-128 grader är bäst.

Sen kan man ju smaksätta knäcken med i princip vad man vill.
Pepparkaksknäck -1 dryg tesked pepparkakskryddor i smeten när det kokat klart.
Apelsin- eller limeknäck – skal av 1 apelsin eller 3 lime.
Ingefära- eller kanelknäck – 1½ tsk malen ingefära eller kanel
Kokosknäck – strö kokosflingor på knäcken innan den stelnat
Nötknäck – hacka dina favoritnötter och lägg i smeten när den kokat klart eller lägg en nöt på knäcken innan den stelnat.
Polkaknäck – krossa polkagrisar och strö på knäcken innan den stelnat eller blanda i smeten

~

Jag kan fortsätta hur länge som helst. Gör dem som du vill. Jag har i skrivande stund knäck som kokar för fullt. De ska bli vanliga, polka och choklad. Jag gör ordentligt många på en gång 🙂

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons