Annons

E-nummer & Tillsatser i julmaten

Annons

Jag är inne på en sida titt som tätt och uppdaterar mig.
Den heter Äkta Vara och drivs bland annat av Mats-Eric Nilsson, mer känd som ”Den hemlige kocken”. Han tog matprodukter, granskade dem och drog fram all skit i rampljuset så folk skulle förstå vad det är vi stoppar i oss.
Jag applåderar! Han är otroligt kunnig.
Klicka dig till hemsidan Äkta Vara här.

De har en Facebook-sida med. Joina här!

Mats Eric Nilsson

bilden lånad från nätet

~

”Äkta vara har sammanställt julens populäraste tillsatser. Egentligen skiljer det sig inte från annan processad mat. Och som vanligt – genomskåda den förment traditionstyngda och hantverksfejkade förpackningen, vänd och läs innehållsförteckningen. Misströsta inte: det blir lättare och lättare att hitta alternativ.

E 250 >> Nitrit är utan tvekan julens populäraste tillsats på industrijulbordet. Nitrit finns i julskinkan, i ett antal korvar, i syltan, i pastejen. Nitrit är ett konserveringsmedel som främst används för att förhindra tillväxten av bakterien Clostridium botulinum som kan avge farliga toxiner. Bevarar också den rosa färgen i exempelvis julskinkan. Nitrit är omdiskuterat eftersom det kan ha en cancerframkallande i högre doser. KRAV tillåter inte nitrit, de EU-ekologiska produkterna får än så länge innehålla nitrit, men kommer troligen att förbjudas efter 2010.

E 621 >> mononatriumglutamat (MSG) m fl smakförstärkare var fram till förra året en vanlig tillsats i julskinkan. I debatten som uppstod efter att Den hemlige kocken kom ut, lovade handeln och tillverkarna att smakförstärkarna skulle försvinna. Helt borta är de inte, men de flesta producenter har plockat bort dem. I många produkter har E 621 ersatts av jästextrakt som är en annan form av glutamat.

E 450/451 >> Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater, respektive natrium- och kalium- och kalciumtrifosfater. Mycket användbara tillsatser för att binda vatten som sprutats in i exempelvis skinka och korv. Används framgångsrikt i fryst kycklingfilé för att hålla kvar det insprutade vattnet. Glädjande är att många tillverkare tagit bort fosfaterna.

E 471 >> Emulgeringsmedlen toppas av mono- och diglycerider av fettsyror, finns olika varianter. Så vanlig för att den finns i margarin. Ingår bland annat i pepparkakorna, lussekatterna och risgrynsgröten.

E 202 >> Konserveringsmedlet kaliumsorbat. Hittar du troligtvis i julosten, rödbetssalladen eller i de plastförpackade saffransgifflarna. Motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Kan undvikas med bättre hygien i fabrikerna.

E 211 >> Natriumbensoat, vanligt konserveringsmedel i sura produkter som saft, sylt och dressingar. Hamnar i din Janssons frestelse eftersom den ingår i anjovisinläggningen.

E 202, E 235 och E 251. Tre vanliga konserveringsmedel i osten, både på julbordet och det vanliga frukostbordet.Särskilt omtvistat är E 235 natamycin, som är ett antibiotikum som sprayas på osten för att den inte ska mögla.

Aromer finns i det mesta men behöver inte anges som annat än just aromer. I bakverk där margarin ingår (för hur skulle annars margarinet smaka?) i pepparkakorna (som om de kraftfulla kryddorna nejlika och kanel inte skulle räcka) i lussekatterna (för att ge ett intryck  av att större mängder saffran använts, säkert extra populärt i år med tanke på det höga priset på saffran), liksom i julegröten och den rökta korven.”

~

Men ni som läser här lagar väl bara er mat från grunden va? 😉
Annars kan du kika HÄR vad du kan använda dig av istället för vissa saker.

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons