Annons

Nyttigt godis, finns det?

Annons

Det finns ju en hel del man kan göra och njuta av om man inte vill äta så mycket tillsatt socker och fett.
Torkad frukt och bär, sega fruktläder och nötbars är bara ett par exempel.

~

Äppelchips

Skiva äpplen.
Vänd skivorna i lite kanel och lägg på en plåt.
Torka i ugnen på 100 graders värme med lite öppen lucka ett par timmar.
Om du gräddar kortare tid blir det segare äppelbitar, längre tid så blir det krispiga äppelchips.

~

Bananchips

Skiva bananer och lägg på en plåt.
Ju tunnare du skivar, desto krispigare blir chipsen.
Torka i ugn på 100 grader med luckan lite öppen tills du tycker att de är lagom krispiga.

~

Fruktläder

Fruktläder låter ju inte så trevligt kanske..men galet så gott! Inte ett aromämne eller färgämne och bara rena smaker.
De här varianterna kommer från systrarna Eisenman.

~

Hallon
Vill man inte ha kärnorna kvar kan man pressa purén
genom en nätsil. Till färska hallon kan man behöva
tillsätta lite vätska, till exempel lite apelsinjuice eller
flädersaft.

Jordgubbar
Jättegoda ensamma men de kan blandas med i
princip vilken annan frukt som helst. Vi brukar blanda
med banan. Prova även att blanda jordgubbarna
med rabarber men då bör de sötas med till exempel
honung.

Äpplen
För att få ett nyttigare och fiberrikare fruktläder kan
man låta skalet på äpplena sitta kvar, men det går
också bra att skala äpplena. Blanda i lite citronsaft så
att inte äpplena tappar färgen. Prova att smaksätta
med malen kanel, malen kardemumma eller riven
muskotnöt och/eller söta med lönnsirap. Eller tillsätt
några droppar tabasco!

Blåbär
Jättegott smaksatt med lime eller malen kardemumma.

Persikor och aprikoser
Supergoda var för sig men ännu mumsigare tillsammans.
Tillsätt lite citronsaft så att frukten inte blir
missfärgad. Prova att blanda i lite hallon också.

1. Värm ugnen till ca 50 grader.
2. Skölj och kärna eventuellt ur frukten. Kör den till puré i matberedare eller med mixerstav. Bred ut purén ca 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt på plåtar, täckta med silpat eller bakplåtsduk.
3. Ställ in plåtarna i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt så att fukten släpps ut. Kolla plåtarna då och då och byt plats på dem ibland.
4. När fruktpurén inte längre är kladdig är den klar – det tar 5–8 timmar.
5. Fruktlädret kan ätas som det är eller täckas med lite strösocker. Förvara det ihoprullat eller skuret i remsor.

~

Dessa härligt sega godisar skapar en sprakfest av smaker i munnen. Man kan i princip välja vilken frukt som helst och smaksätta på många spännande sätt. Vi brukar göra lika många plåtar med olika frukter som ugnen har plats för. Det går bra att använda såväl färsk som fryst eller konserverad frukt. Tänk på att fruktlädret kan behöva nästan 8 timmar i ugnen och att olika frukter tar olika lång tid. Gör dem inte över natten eftersom de kräver tillsyn, och det kan vara bra att flytta om plåtarna i ugnen då och då. Om frukten får stå för länge kan den bli för torr och då blir fruktlädret krispigt snarare än segt. Det har hänt även oss, men då har vi helt enkelt smulat sönder det och strött det över lite glass! Om frukten är för syrlig tillsätter vi honung eller ljus sirap. Men tänk på att smakerna blir oerhört koncentrerade när frukten torkar, så var försiktig med sötningsmedel eller kryddor. Här intill ger vi förslag på olika varianter men experimentera gärna med dina favoritfrukter. Frukt på burk behöver inte sötas men häll bort sockerlagen. Prova även att blanda i kokosflingor eller finhackade nötter.

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons