Annons
SKELLEFTEÅ Läs mer här om Norrlands akvavit.">

Premiär på fredag

class="alignnone size-full wp-image-3456" title="Norrlands Akvavit" src="https://megafonen.nu/wp/wp-content/uploads/2010/10/Norrlands_Akvavit03-Custom1.jpg" alt="" width="468" height="250"/> SKELLEFTEÅ Läs mer här om Norrlands akvavit.

Annons

Foto: Patrick Degerman

SKELLEFTEÅ Efter de lyckade dramatiseringarna av Torgny Lindgrens böcker ”Ormens väg på hälleberget”, ”Hummelhonung” och ”Pölsan” ger sig nu Västerbottensteatern i kast med nästa Lindgren-bok: ”Norrlands Akvavit”.

Den kände Torgny Lindgren-tolkaren Gunnar Eklund har dramatiserat ”Norrlands Akvavit” för två skådespelare: Stig Östman och Bodil Granlid. I denna dramatisering får vi följa den till åren komne predikanten som återkommer till den bygd som han kristnade för länge sedan. Men denna gång i rakt motsatt ärende; att omvända de omvända. En berättelse i sann Lindgrens-anda med sanningar, tro, glädje och död. Och om ett synnerligen rart brännvin.

I ”Norrlands Akvavit” återvänder Torgny Lindgren till människor och miljöer som vi känner igen från tidigare berättelser. Nu får vi t.ex. reda på hur det verkligen gick till när Isabella Stenlund blev frälst. Eller vad som hände med Jakob och Gerdas lillflicka.

Som alltid när det handlar om Torgny Lindgrens berättelser så varvas allvar med stor humor. Eller för att använda Torgny Lindgrens egna ord: ”…den muntra berättelsen om avkristningen och avfolkningen av inlandet”. Eller kanske som Eskil Holm uttrycker det i ”Norrlands Akvavit”:

”Tack vare dig, Olof Helmersson, och helbrägdagörelsen har jag, gudskepris, kunnat utföra mitt livsverk: sköta jordbruket som nu är nedlagt, bygga bönhuset som nu är rivet, färdigställa den numera avskaffade vägen till Kedträsk, starta konsumbutiken som inte finns längre, försörja barnen som har övergivit mig, vara ålderman i byn som nu är avfolkad och öde, grunda Folkpartiets lokalavdelning som nu är upplöst.

Det är med stolthet som jag i mitt åttisjätte år ser tillbaka på detta mitt livsverk.”

Alla kan vi se fram emot två underhållande och tänkvärda timmar i den hembygd som Torgny Lindgren så ofta beskyllts för att själv ha uppfunnit.

Manus: Gunnar Eklund
Regi: Agneta Elers-Jarleman
Scenografi & kostym: Helena Weegar
Medverkande: Bodil Granlid och Stig Östman (som ersätter Greger Ottosson)
Föreställningens längd: ca 2 tim,
inklusive paus.

Skellefteå: 160 kr ord.pris.
Umeå: 170 kr ord.pris.
Spelas hösten 2010 och våren 2011

Boka biljetter >

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons