Annons

Pinnbröd!

Annons

Valborgsmässoafton hägrar.

majbrasa

Mina valborgsfiranden när jag var liten spenderade jag på Glommersberget, en av världens vackraste platser.Högt upp med utsikt mot Vithatten.

Vid en stuga nästan längst upp på berget kallad Toppstugan, samlade byns eldsjälar ihop bråte till en majbrasa varje år. Inne i stugan kunde man sitta om man ville, köpa kaffe, saft, korv och diverse fikabröd (eller fick man det gratis när man var barn?) som byns kvinnor ordnade och höll i. Vi barn fick hjälpa till om vi ville och aldrig var man i vägen utan bara ett kärt besvär. Vid de små eldarna bredvid majbrasan grillades korv och pinnbröd. Barnen (och de vuxna för den delen) smällde smällare och livet var bara sådär gött som det ska vara för alla barn. Om jag inte är felinformerad så har just det där fantastiska valborgsfirandet lagts ned och ett av annat slag tagit vid för länge sen.

Hur som helst och var man än är på fredag behövs korv. Och pinnbröd.

~


Pinnbröd

Pinnbröd ”4 pinnar”


2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt vattnet.
Knåda degen.
Lägg i en plastpåse och ta med ut.
Dela upp degen i 4 delar.
Rulla ut varje degbit till en lång smal sträng.
Vira runt en pinne (skala den från bark om du vill) eller runt en grillkorv.
Grädda tills brödet är gyllenbrunt och släpper runt pinnen.
Bred smör i pinnhålet och njuuut!

Tips!
-Smaksätt degen med något om du vill! Tex brödkryddor, pizzakrydda, örter, ost, bacon eller nåt annat gott. Fantasin sätter gränsen!
-Byt ut vetemjölet mot hälften dinkelmjöl eller grahamsmjöl.

Glutenfritt pinnbröd ca 10 pinnar

1½ dl vatten
1 tsk fiberhusk
4 dl glutenfri fin mjölmix
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 gram rumstemp. smör (ev mjölkfritt om du vill)


Blanda vatten och fiberhusk noga och låt stå i 10 min. Det blir som tapetklister.
Blanda ihop resten och tillsätt fiberhusken.
Knåda en stund extra, gärna i matberedare.
Följ resterande recept ovan.

Tips!

-Den går göra utan fiberhusk också, men då blir degen mindre seg och svårare att hantera för tex barnen.
-Se tips på de vanliga pinnbröden.

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons