Annons

Vintersim

Datum: 8 februari 2014 Plats: Centrum Börjar: 12.00

Vintersim

Info från arrangören:

Den 8 februari 2014 genomförs för tredje året i rad ett öppet svenskt mästerskap i vintersim. Föreningen Dark and Cold, som är Mörkrets och Kylans Glada Vänner, arrangerar tävlingen.
– Vår tävling och våra kurser i vinterbad har fått enorm uppmärksamhet i hela världen. Nu senast utsåg den tyska upplagan av magasinet Lonely Planet Traveller vinterbadande i Skellefteå till en av de tio häftigaste upplevelserna när det är minusgrader i luften, berättar Dark & Colds ordförande Lars Westerlund.

De första två årens SM-tävlingar i vintersim blev framgångsrika både sportsligt och mediemässigt
– Att vår lilla förening nyligen utsågs till Årets Marknadsförare i Skellefteå 2013 är vi väldigt stolta över, speciellt som en av de övriga nominerade var Skellefteå AIK som tog sitt första SM-guld i ishockey sedan 1978, säger Lars Westerlund.
En anledning till att Dark & Cold fick priset var deras engagemang i det första Afrikanska Mästerskapet i issimning som de i maj, tillsammans med teamet bakom Youtube-stjärnan Big Steve, genomfördes i staden Jinja i Uganda.
– Även den tävlingen blev en succé och TV4 Fakta och finska MTV3 har under julhelgen sänt en dokumentärfilm, gjord av MCN Produktion, om issimningen i Afrika.

En del av Kulturhuvudstadsåret
Förra året var det 120 tävlande som trotsade kylan i Skellefteå. I år hoppas Dark & Cold på ännu fler deltagare.
Platsen för tävlingen blir densamma som förra gången. Skellefteälven mitt inne i Skellefteå, strax nedanför Bryggarbacken.
Nytt för i år är ett samarbete med Kulturhuvudstadsåret 2014. Även om det är Umeå, som tillsammans med Riga är Europas kulturhuvudstäder, ska det även arrangeras kulturarrangemang i hela Västerbotten.
– I Skellefteå kommer Kulturhuvudstadsåret att synas på olika sätt i samband med vintersimtävlingen. En satsning som går under benämningen Melankoliaden.
Vid det öppna Svenska Mästerskapet i vintersim simmar man 25 meter i iskallt vatten. Trots de kalla temperaturerna säger reglerna att deltagarna bara får ha på sig vanliga badkläder, tillsammans med badmössa och glasögon. Badmössa är mycket viktig eftersom den största delen av kroppstemperaturen försvinner från huvudet. Simsättet är vanligt bröstsim, men med huvudet ovanför vattnet. Man tävlar efter ålder. Yngre än 20 år, 20-30 år, 30-40 år och därefter indelas de tävlande i intervaller om fem år.
– Förutom individuella tävlingar har vi även en stafett på 4x 25 meter där båda könen måste vara representerade, avslutar Lars Westerlund.
Tillsammans med Dark and Colds team arbetar även föreningen Skellefteesim med arrangemanget samt ett antal andra entusiaster som gillar den här typen av udda arrangemang. Huvudsponsor är Skellefteå kommun.

Föreningen Dark and Cold, som är Mörkrets och Kylans Glada Vänner, har basen i Kusfors, i norra Västerbotten och verkar för att på ideell basis utveckla positiva upplevelser i de delar av världen som har en lång period med mörker och kyla. Det hela handlar om att, i samarbete med andra aktörer, vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen

Fler event

Annons