Idag är det skärtorsdag.
Äntligen!
Och Megafonentidning ute nu i din brevlåda! Eller här på sajten.
Och mina recept som är med får du här och nu. Alla!
I den blå skålen -Brantevikssill
I den gula skålen -Västerbottenssill
I den gröna skålen -Hjortron & Stjärnanissill
Brantevikssill
——————————————————————————————————–
Klassisk skånsk sill!
1 burk inläggningssill
1 dl socker
8 krossade vitpepparkorn
8 krossade kryddpepparkorn
½ gul lök
½ röd lök
½ msk citronpeppar
½ smulat lagerblad
lite hackad färsk dill
1. Häll av vätskan av sillen och skär i sneda lagom bitar.
2. Finhacka båda löksorterna, mortla pepparn och blanda allt.
3. Varva kryddorna med sillen i en burk.
4. Ställ i kyl i minst 3 dagar. Vätska blir det under tiden.
~
Västerbottenssill
——————————————————————————————————–
Jag säger det bara en gång. Grym!
1 burk 5-minuterssill
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1½ dl riven WB
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 nypa cayenne
salt
nymalen rosépeppar
1.Häll vätskan av sillen och skär i sneda fina bitar.
2.Riv osten.
3.Blanda alla ingredienser utom sillen till en röra.
4.Blanda i sillen och häll allt i en burk.
5.Den här går att avnjuta direkt om man vill men får gärna stå två dagar i kylen för att utveckla alla smaker.
~
Louises Hjortron- & Stjärnanissill
——————————————————————————————————–
Klar, vacker sill som har en given plats bland alla andra sillar!
1 burk 5-minuterssill
1 dl ättika
1½ dl strösocker
2 dl vatten
10 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
4 hela stjärnanis
250g hjortron
1 rödlök
1.Koka upp ättika, socker, vatten, peppar, lagerblad och stjärnanis.
2. Sjud 5 minuter.
3. Lägg i de tinade hjortronen och låt allt svalna ordentligt.
4.Skär sillen i sneda fina bitar. Skiva rödlöken.
5. Varva sill, rödlök och lag.
6. Låt stå 2 dygn i kyl innan du äter.
Skaldjurssill
——————————————————————————————————–
En favorit hos oss. Går inte vara utan. Oslagbar på ett surdegsknäcke.
2 burkar 5-minuterssill
1 burk räkor i saltlag ca180g avrunnen vikt
1 rödlök
1 dl dill
½ dl gräslök
3 msk majonnäs
1 burk creme fraiche
100g forellrom eller sikrom
1. Skär sillen i sneda fina bitar.
2. Finhacka rödlök, dill och gräslök. Grovhacka räkorna.
3. Blanda alla ingredienser och till sist blandar du i sillen.
4. Sillen går äta direkt men låt den gärna stå i kyl 2 dagar så alla smaker får komma fram.
~
♥