Överlevde just ännu ett barnkalas.
Hur man än vrider och vänder på det så är det Så stor skillnad att ha 10 flickor på kalas och 10 pojkar. Och ni kan ju gissa vilket som är mer krävande 😉
Varje år de har kalas får de välja hur tårtan ska se ut, med lite styrning så klart.
Jag gjorde enligt dotterns tårt-önskemål, 10 små rosa prinsesstårtor. En till varje gäst.
Skulle nog ha börjat lite tidigare imorse, men jag fick mig bara inte upp ur sängen. All sömn och varje minut räknas som guld med en liten bebis.
De blev klara i tid i alla fall, däremot inte så noggrant gjorda som pedanten i mig ville. För mig spelar det ingen roll om det är kungen eller en 4-åring som ska käka, det räknas lika mycket ändå. Det är ju inte alltid en fördel kan tilläggas…
Ett recept på en vanlig stor tårta kanske önskas?
Välj själv om du tar receptet på denna botten eller på den nedan. Den nedan är en ”normalstor” tårta och den andra blir giga!
Recepten är för en 12-bitars tårta.
~
Min Prinsesstårta
Tårtbotten 12 bitar
4 ekologiska ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt.
Vänd försiktigt ner vetemjölet.
Smörj och bröa en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt bottnen svalna lite innan du stjälper upp den på ett galler eller en tallrik.
~
Hallonmousse
3 dl vispgrädde
225 gram hallon, färska eller frysta
½ dl socker
4 gelantinblad
Lägg gelantinet i kallt vatten.
Koka upp hallon och socker.
Låt puttra några minuter och sila sedan bort fröna.
Blanda gelantin i hallonsåsen, låt svalna.
Vispa grädden fast och blanda med hallonsåsen.
Kyl ett par timmar.
~
Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
~
Montera tårtan.
Vispa 5 dl grädde och bred runt tårtan och ovanpå. Gör den rund på toppen.
Kavla ut mandelmassa eller sugarpaste och lägg på.
~
Kan inte bli annat än succe!
/Suss