Åtgärden har tagits fram inom ramen för den särskilda organisation som Skellefteå kommun aktiverat under hösten, vars syfte är att minimera de negativa konsekvenser som följt utvecklingen på Northvolt.
Den nya tillfälliga anställningsformen får två spår. Spår 1 vänder sig till EU-medborgare medan spår 2 har krav på antingen universitets- eller högskoleutbildning och riktar sig till både EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.
Med initiativet vill Skellefteå kommun kunna ta tillvara kompetenser som behövs i verksamheterna och målet är att personerna som får en tillfällig anställning sedan ska bli anställningsbara hos kommunen – eller en annan arbetsgivare.
– Språk- och introduktionsanställningarna är ännu en aktivitet i raden som ska underlätta för utländsk arbetskraft att få fortsatt arbete i Skellefteå, men är också ett bra sätt för kommunen att hantera den rådande kompetensbristen, säger Evelina Fahlesson (S), personalnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Finansiering av detta är menat ske via ett extra utjämningsbidrag som kommunen fått av staten inför 2025, till följd av den starka befolkningstillväxten.
– Eftersom de som utbildas inom något av spåren inte är knutna till kommunen på något sätt kan dessa kompetenser mycket väl komma till nytta även för andra arbetsgivare, även om vårt fokus naturligtvis är kommunen, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.