När jag träffar Anna-Klara Granstrand på Sara kulturhus pågår Mänskliga Rättighetsdagarna för fullt och känslan är att varenda millimeter av byggnaden är full av besökare, utställare och föreläsare. Sorlet i entrén är nästan öronbedövande och för att få åtminstone lite avskildhet sätter vi oss i en av sofforna på Stadsbiblioteket.
Precis som många andra har Anna-Klara just lyssnat på Kågebördiga Margot Wallström – med uppdrag som exempelvis Sveriges utrikesminister och FN:s särskilda sändebud i Afrika på meritlistan
– Margot Wallström representerar den typ av ledarskap som världen behöver. Erfaren, intresserad, djupt engagerad och med en tro på framtiden, säger Anna-Klara.
Även Anna-Klara själv kan beskrivas som intresserad och djupt engagerad, inte minst när det gäller frågor som rör integrations- och demokratifrågor kopplade till samhälls- och arbetsliv. Hon är statsvetare i grunden och har idag en tjänst som utvecklingsstrateg på enheten för utbildning och arbetsmarknad på Skellefteå kommun.
När kriget i Ukraina förde flyktingar till Sverige och Skellefteå var Anna-Klara en av dem som tog sig an gruppen och stöttade när det gällde integrationen både i samhället och på arbetsmarknaden. 2023 startade hon och Emma Tellström samt Felicia Selin, båda anställda på Studieförbundet, nätverket Women Welcome Skellefteå – en mötesplats med syfte att stärka samhörigheten mellan väletablerade och nyinflyttade kvinnor i Skellefteå. Ett rum där kvinnor kan mötas och både inspirera och stötta varandra.
– När inflyttningen kopplat till Northvolt tog fart på riktigt slog det mig att vi pratade om hållbarhet på en massa plan men inte när det gällde fördelningen av män och kvinnor bland inflyttarna. Hela två tredjedelar var män, något som inte är hållbart i längden. Det var då jag och Felicia Selin gick ihop och skapade Women Welcome, berättar Anna-Klara.
Sedan starten 2023 har Women Welcome utvecklats till ett livskraftigt nätverk där medlemmarnas egna intressen och passioner i mångt och mycket styr verksamheten. Lunchträffar, zumba, pilates, yoga och körövningar är bara några av de aktiviteter som Women Welcome har på agendan. Lägg därtill mer sporadiska men återkommande inspirationsföreläsningar, after works, pysselkvällar och vår- och julmarknader.
– Det handlar i grund och botten om att bygga det goda samhället. Och då behöver alla hitta sammanhang och gemenskap. Vi vill peppa och hurra fram de här kvinnorna och vara en fröbädd där de kan slå rot och växa.
Många av de kvinnor som Anna-Klara möter i Women Welcome är här tack vare Northvolt, antingen anställda på företaget eller medföljande till en partner som fått jobb på fabriken. Jag frågar Anna-Klara hur krisen i företaget och alla uppsägningar som följt i dess spår, påverkat nätverket och kvinnorna hon möter.
– Kvinnor är bra på att hantera livet, det har jag lärt mig. Inom Women Welcome har vi hanterat det här med galghumor och både gråt och skratt. Men visst finns det ett svårmod. För en vecka sedan tog vi farväl av den första medlemmen som ska lämna stan. Efter årsskiftet kommer vi nog att se förändringen på riktigt, säger Anna-Klara.
Sedan krisen på Northvolt briserade med full kraft har Skellefteå hamnat i något av ett vacuum där det inte är helt tydligt hur vägen framåt kommer att se ut. En otydlighet där både olyckskorpar och optimister samsas om tolkningsföreträdet. Anna-Klara beklagar givetvis att människor blivit av med jobben och att människor som flyttat långt och börjat etablera sig i Skellefteå kanske blir tvungna att flytta vidare. Men för platsen Skellefteå tror Anna-Klara att krisen kan fungera som en välbehövlig andningspaus.
– Det har inte funnits någon tid för eftertanke i Skellefteå på flera år. Anspänningen har varit hög och bostadsmarknaden har inte hunnit med. På det sättet tror jag att det som händer är bra. Det ger oss möjligheter att skapa en mer balanserad samhällsutveckling.
Anna-Klara är född i Malmberget men uppväxt på Sunnanå. Under sitt yrkesliv har hon arbetat med en rad demokratiprojekt på Palmecentret i Stockholm, med ensamkommande flyktingbarn, som integrationsstrateg och med en rad olika projekt kopplade till integration och arbetsmarknad. Och är det något hon lärt sig under sina år så är det att det tar tid att etablera sig på arbetsmarknaden, oavsett vem man är och vilken bakgrund man har.
– Alla grupper behöver en knuff över tröskeln, ett lyft. Och också lite tur. Ta de ukrainska flyktingarna som fick jobb inom äldreomsorgen. Där stod stjärnorna rätt. Det var lätt för dem att få boende och vården skrek efter folk. Att de inte pratade svenska från början var en chansning men det föll väl ut eftersom de gick parallellt med ordinarie personal till en början, säger Anna-Klara.
Enligt Anna-Klara är en del av de som jobbat på Northvolt vana vid en global arbetsmarknad. Det är egentligen inte så konstigt för dem att flytta vidare. För andra, som verkligen vill stanna kvar, är det svårare. Inte minst eftersom ett förlängt arbetstillstånd förutsätter att man tjänar minst 28 480 kronor i månaden.
– Vissa har ju varit kritiska mot arbetsgivarna i Skellefteå och tyckt att de borde bli bättre på att anställa människor som pratar engelska. Men jag tycker att kritiken är obefogad. Skellefteås arbetsgivare är pragmatiska. Just nu är det bara så att efterfrågan på arbetskraft är mindre än tidigare, säger Anna-Klara.
Det börjar bli dags att låta Anna-Klara dra vidare. MR-dagarnas programpunkter väntar inte på någon. Innan vi skiljs åt kör vi en snabb fotosession på Guldtorget. Anna-klara slår ut med ena armen mot torget och säger:
– Det finns något oerhört värdefullt i såväl Skellefteå som övriga norra Sverige och det är den höga mellanmänskliga tilliten. Tilliten till varandra och våra institutioner. De människor som flyttar hit har betydligt lägre tillit. Därför behöver vi se till att alla som kommer hit blir en del av vårt samhälle, känner att de hör till och behövs. Bara så kan vi fortsätta ha de högsta nivåerna i världen av tillit.