Annons
Foto: Pexels

Efter allvarlig infektion – patients arm amputerades • Anmält till Ivo

NYHETER En patients arm blev amputerad efter att personen drabbats av en allvarlig infektion. Enligt Region Västerbotten hade amputationen kanske gått att undvika.

Annons

Patienten sökte hjälp för smärtor i armen på en hälsocentral i länet. Enligt Region Västerbotten hade personen underliggande sjukdom och nedsatt immunförsvar då, och ett litet sår vid handleden som väckte misstanke om infektion.

Hen skickades därför vidare till sjukhus. Under resan blev patienten sämre och hens allmäntillstånd var påverkat när personen kom fram, så man satte in antibiotika, men proverna som togs visade på en allvarlig infektion med hög risk för dödlighet.

Så personen transporterades igen, till en klinik med plastikkirurgisk kompetens, och där konstaterade man att all infekterad vävnad behövde opereras bort för att rädda patientens liv. Och med det amputerades armen.

Annons

Efter att ha utrett fallet bedömer Region Västerbotten att det eventuellt gått att undvika, om vänte- och transporttider varit kortare och om kommunikationen mellan enheter fungerat bättre, samt om antibiotika hade satts in tidigare.

Ärendet har därför anmälts till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt lex Maria.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons