Det var redan 2006 som EU beslutade att fasa ut kvicksilver, men enligt ett undantag har det ändå varit möjligt att tillverka nya lysrör – fram till i år. Den 24 augusti förbjuds omsättningen av lysrör enligt RhHS direktiv gällande farliga substanser i elektrisk- och elektronisk utrustning.
Det betyder att det fortfarande kommer att finnas lysrör på marknaden i en övergångsperiod, men att inga nya tillverkas.
– Enligt organisationen Belysningsbranschens beräkningar berörs så många som 17 miljoner armaturer i Sverige under de kommande fem åren, berättar Stefan Lidman som tillsammans med Michael Hedebäck driver Skellefteå el & energiteknik i Skellefteå.
Istället för klassiska lysrör är alternativet olika typer av LED-belysning, vilket medför flera fördelar.
– LED-belysning håller ungefär fem gånger så länge som ett lysrör, och drar betydligt mindre energi. Det gör LED till ett bra alternativ ur ett hållbarhets- och kostnadsperspektiv, säger Michael.
Det medför dessutom mindre underhåll, och ger ett bättre ljus för människor att vistas i.
– Faktum är att bra belysning stimulerar ökad produktivitet och minskar påfrestningar på kroppen som trötthet i ögonen, huvudvärk och spänningar i nacke, skuldror och rygg, säger Stefan.
Helhetslösning
Kuusakoski i Skellefteå är ett av de företagen som valt Skellefteå el för att få hjälp med att uppdatera sin belysning.
– De la fram en attraktiv helhetslösning med inventering av våra befintliga armaturer, en utförlig energikalkyl och ett bra förslag på vad vi borde byta till, säger Olov Boman, vd på Kuusakoski i Sverige.
Han lyfter fram samma fördelar som Stefan och Michel nämnt – att det är bättre för miljön, ekonomin och personalen.
– Kalkylen går helt enkelt ihop, säger Olov.
Det nya förbudet påverkar alla fastighetsägare, butiker, industrier och kontorslokaler som idag har den äldre sortens lysrör.
– Det går att köpa på sig ett lager med lysrör, men med tanke på vilka fördelar det finns med att byta ut belysningen så skulle jag inte vänta, säger Michael Hedebäck.
Individuella elmätare
En annan tjänst som också ökat stort de senaste åren är installation av individuella elmätare i bostadsrättsföreningar. Förut var det billigare att ha ett gemensamt elavtal för hela fastigheten, men med stigande elpriser och fler inglasade balkonger med värme så finns det incitament för att sätta in mätare i varje lägenhet.
– Att mäta är att veta, och om varje lägenhetsinnehavare mäter och betalar själv för sin el så kan jag i princip garantera att förbrukningen kommer att gå ner, säger Stefan Lidman som gärna tar fram helhetsförslag till bostadsrättsföreningar som även inkluderar solpaneler och laddplatser.
– Energibesparing av olika slag är väldigt eftertraktat. Vi hjälper er gärna med det, säger han.