Annons
Annons

Libanesiskt på Morön

Annons MOBILE TOP

Jag älskar Libanesisk mat men kan inte laga det. Eller jag har visserligen inte försökt heller för jag har ingen som kan lära mig. Jag tycker inte det är kul att lära sig sånt från kokböcker utan då måste man ha en ”mamma” som lär knepen och kärleken. Då är det värt!

Testade iallafall göra Falafel till middag idag. Har ätit det en del men aldrig gjort själv.
Jag googlade fram några recept och gjorde förmodligen en försvenskad variant för jag hittade även en som verkade vara ett verkligt bra och genuint recept, just från en ”mamma”.
Mina blev goda ändå, lite lösa men det gör inget när man har dem i bröd tycker jag.
Vår 1-åriga dotter, som äter allt från oliver och ädelost till köttsoppa och räkor, hon fick kväljningar och kraxade ut sin Falafel. Sen sa hon ”UVVA” (huvva) och åt inget mer av det.
~

Falafel

Morö-Falafel, 4 pers

2 tetror kokta ekologiska kikärter à 380 gram
1 finhackad gul lök
1 pressad virlöksklyfta
nästan 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 knippe persilja, finhackad

Lägg i en bunke.
Kör med stavmixer (eller i mixer) till en jämn smet.
Rulla bollar och platta till dem något.
Stek försiktigt i olja ca 1 minut per sida. Steker du längre så ramlar de sönder.
Servera med eller i bröd med sallad, gurka, tomat, rödlök och sås.
~
Snodde ihop en sås som jag tycker passade bra till:

Sås till Falafel

2-2½ dl Grekisk eller turkisk Yoghurt
2 msk stark Ajvar Relish
lite pressad vitlök
salt
svartpeppar

~

Om det råkar vara nån som är grym på Libanesisk mat så är det bara att maila mig så får du vara gästbloggare vilken dag du vill!

Annons
Annons
Annons
Annons