Hela denna sida är en annons från Liberalerna Skellefteå.
Jens Wennberg kandiderar överst på Liberalernas lista till regionfullmäktige, som nummer två till kommunfullmäktige och nummer tre till riksdagslistan. Som regionpolitiker har han flera sjukvårdsrelaterade frågor på sitt bord. En avgörande förändring han skulle vilja genomföra är att flytta makten och bestämmanderätten från Umeå ut till verksamheterna.
– På till exempel Skellefteå lasarett skulle jag vilja tillsätta en platschef som får ansvar över hur budgeten på lasarettet ska fördelas, och helst att varje avdelningschef i sin tur fick ansvar över hur pengarna används på just deras avdelning. Att själv få bestämma vet vi ger bättre ekonomisk styrning, säger Jens.
Toppstyrt
Samma filosofi skulle han vilja applicera även på hälsocentraler och folktandvården. Beslut som berör verksamheter i Skellefteå borde tas här.
– Idag är allt toppstyrt från Umeå, så vill vi inte ha det, säger han.
Samtidigt vill Jens vara med och säkerställa en trygg tillväxt för Skellefteå lasarett genom att satsa på kvinnokliniken och återställa nedlagda vårdplatser på IVA, geriatriken och medicin.
– Och ambulanssjukvården behöver mer resurser. Det fungerar inte alls idag. Om vi nu ska bli fler så krävs det bättring.
Idag är allt toppstyrt från Umeå, så vill vi inte ha det.
För att Alliansen med L, KD, C och M ska få majoritet i regionfullmäktige krävs bara ett mandat till, vilket Jens hoppas kunna fixa från Skellefteås väljare.
– Det skulle vara en utmaning att ta över efter S, MP och V, men vi skulle göra allt vi kan för att förbättra läget i Skellefteå, lovar han.
Vill ta bort bostadskön
På det lokala planet ser Jens bostadsfrågan som den allra viktigaste – och vill förändra Skebos kösystem för hyresrätter i grunden.
– Det är märkligt att Socialdemokraterna kritiserar köer till friskolor, men accepterar ett kösystem till bostäder som gör att det bara är de som stått i kö i sex år eller mer som får en bostad, säger han.
Vi måste göra om det så att människor kan flytta hit och skatta i Skellefteå.
Att systemet måste göras om är för att möjliggöra för unga och inflyttade att snabbare hitta en bostad. För en övergångsperiod ser han framför sig att en viss kvot, till exempel 40 procent, av bostäderna som tillsätts skulle gå via den kö som finns, men att den successivt skulle fasas ut.
– Det finns för- och nackdelar med alla system, men ett som är säkert är att dagens inte fungerar. Vi måste göra om det så att människor kan flytta hit och skatta i Skellefteå, istället för att pendla till jobben som skapas, säger Jens.