Sedan slutet av 2020 har priserna på byggmaterial närmast skenat, och så sent som 1 april ökade priserna igen.
För ett av Sveriges största byggvaruföretag höjdes då priset på olika sorters virke ytterligare med omkring 20 procent. Eftersom det byggs mycket i Skellefteå just nu påverkas väldigt många. Dels av höjda kostnader men också brist på olika material.
Megafonen har varit i kontakt med ett flertal byggföretag som ger samma bild: det här påverkar hela branschen. Nordkust byggs vd Daniel Axelsson, säger att det blivit svårare att budgetera projekt, eftersom många leverantörer har svårt att ens ge ett pris på vad deras varor kommer att kosta.
– Då får man kolla runt bland olika leverantörer, men priset är ofta indexerat och skiljer sig inte mycket. Det har gjort att vi fått börja skriva in i anbudet att priset är indexreglerat och kan vara annorlunda när bygget ska igång, säger han.
Det finns framför allt tre orsaker till att priserna ökar. Det är kvarvarande pandemieffekter, stoppet i Suezkanalen för ett år sedan – och nu senast kriget i Ukraina.
– Alla de faktorerna bygger på varandra, säger Peder Selin på Peab.
– Den totala påverkan av kriget i Ukraina har vi inte sett fullt ut än, så där vet vi inte exakt hur det kommer att slå. Men vi räknar in det i våra riskanalyser nu.
Ett resultat av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland är bristen på trä. Ukraina är en stor exportör av exempelvis ek och Ryssland exporterar mycket virke till Europa. Det måste nu köpas in från annat håll, vilket driver upp priserna.
– Det är nästan hopplöst att få tag på ytskikt som parkettgolv nu, säger Urban Forssell, inköpsansvarig på Contractor.
– Men det gäller många olika material. Armering har stuckit iväg något fruktansvärt i pris. Det är en bristvara.
Men om det blir brist på någon vara som vi i dagsläget inte kan förutse, då blir det bekymmer
Av de företag Megafonen pratat med ser ingen en akut risk för att pågående projekt kommer att försenas.
– Vi ingår inte kontrakt som vi inte kan hålla, understryker Peder Selin på Peab.
Däremot säger han att de måste lägga mer arbetstid på att säkerställa leveranser.
– Allt det här sammantaget är faktorer vi måste ha med i vår tidsplan. Men om det blir brist på någon vara som vi i dagsläget inte kan förutse, då blir det bekymmer, säger Peder Selin.
Många i branschen tror att prisläget kommer att leda till en osäkerhet där stora byggprojekt skjuts på framtiden.
Det blir även kännbart för privatpersoner när sommarprojekten kommer igång: att bygga en altan kan vara upp till 30 procent dyrare jämfört med vad det kostade förra sommaren.
Urban Forssell på Contractor menar att prishöjningen kommer att vara tydligare för dem som valt att bygga själva, jämfört med den som anlitat en entreprenör.
– Materialkostnaden utgör omkring 15-20 procent av den totala kostnaden vid en byggentreprenad. Den stora utgiften är ju personalkostnaden. Så procentuellt drabbas man hårdare om man bara betalar för materialet, säger han.