Nu är det verkligen på tiden att ha en gästbloggare här igen tycker jag.
Jag frågade min vän Anna Stenman, som bakar sitt egna bröd, om hon ville dela med sig av några bra recept och det ville hon!
Jag har själv provat baka ”Härliga dinkelfrallor” och kan intyga att dom är precis hur goda som helst. Däremot krävs det en assistent till dem om man inte vill jobba ihjäl sig med att handknåda degen. 12 minuter i maskin är inte lika med 12 minuter för hand utan du kan ta den tiden gånger 3 minst om du knådar för hand.
Över till Anna.
~
Baka Bröd
Att baka bröd när något jag tycker om att göra. Jag är själv uppväxt på hembakat bröd. Då tyckte jag inte om det, jag ville också ha köpebröd som alla andra fick. Sortimentet av köpebröd som jag tycker om är inte så stort. Och börjar man titta på sockerarter i dem så minskar sortimentet drastiskt, man ska köpa bröd med mindre än 5 g per 100 g bröd. Då är det ett ”bra” bröd.
Jag har några bröd/frallor/kakor jag bakar. Ett av dem är frallor på skiktat dinkelmjöl som ska kalljäsa.
foto med mobil, Anna Stenman
Härliga Dinkelfrallor 20-24 st
50 g jäst
1 liter kallt vatten
1 1/2 msk socker
1 1/2 kg ( ca 3 liter) dinkelsikt + extra till utbakningen
2 msk salt (tar fingsalt)
flingsalt till utbakningen (har jag aldrig)
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och mjölet och arbeta degen 12 min i maskin
2. Tillsätt saltet och arbeta i 3-5 min
3. Strö över mjöl och täck över. Låt jäsa i 2-3 h
4. Sätt ugnen på 220° för varmlufts och 240° för vanlig.
5. Dela degen i 20-24 frallor. Jag väger dem alltid ca 114 g/fralla, vill ha jämnstora.
6. I varmluftsugn sätt in alla plåtarna och spreja uppe och nere med vatten från en blomspruta. ca 15 min.
7. I vanlig ugn: Sätt in alla plåtarna och spraya uppe och nere med vatten. Byt plats på plåtarna efter ca 7 min. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
~
Müslikakor 4 kransar
”Hålen” som blir över kan formas till bullar och gräddas ca 5 min.
25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
5 dl müsli
12 dl vetemjöl, 720 g
Tillagning
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung, müsli och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 4 bitar. Forma varje bit till en rund, platt kaka. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Nagga kakorna och låt jäsa ytterligare ca 20 min. Jag gör inga hål.
3. Sätt ugnen på 250°. Pudra lite mjöl på kakorna.
4. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt kallna på galler under bakduk.
~
Dessa är väl inte de nyttigaste limporna, men väldigt goda.
~
Farinlimpor i långpanna, 4 stycken
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
12 dl ljummet vatten
3 dl Dansukker Farinsocker
1 msk salt
1 1/2 dl boveteflingor
9 dl rågsikt
cirka 16 dl vetemjöl
Smula jästen i en stor skål. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt farinsocker, salt och boveteflingor. Arbeta in rågsikten och därefter vetemjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa i 20 minuter under duk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra lika stora delar som formas till längder. Lägg längderna i en långpanna med bakplåtspapper. Skär remsor av ett annat bakplåtspapper och lägg mellan limporna så fäster de inte i varandra. Låt jäsa i 20-30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i cirka 40 minuter.
~
Ett tips när man baka är att alltid väga mjölet, då får man rätt mängd mjöl. Det man tror är 1 dl är nog snarare 1,5 dl mjöl, för mjölet pressas ihop I måttet. Så fram med era vågar där hemma och börja baka ert eget bröd!
//Anna Stenman