Nu är det bara nån dag kvar tills laxen ska gravas för att hinnas bli klar i tid till julafton.
Jag ska dela med mig av det allra bästa receptet som finns. Det är inte mitt recept.
Och det är lite på känn, så förmodligen blir det bättre och bättre ju fler gånger du gör det och känner hur just Du vill ha det.
~
Min Pappas Gravade lax
1,5-2 kg lax (en sida) urbenad och finputsad
salt, gärna utan jod
drygt ½ dl hackad färsk dill
peppar, (svartpeppar, citronpeppar, pepparmix eller vad du vill)
en skål
en assiett
en tyngd lika tung som din laxsida
Finputsa din laxsida så den är fri från ben och annat gojs.
Dela den på mitten tvärs över.
Finhacka dillen
Ta ett kaffeglas eller liknande.
Använd ett glas liknande det här. Detta Ikea-glas som rymmer ca 5 dl skulle jag tro och är smalare nertill.
Häll i salt precis så det blir lite mindre än halva glaset.
Sätt i den peppar du vill ha så det blir ett tunt lager i glaset ovanpå saltet, kanske nån millimeter.
Häll på strösocker i glaset så det blir fullt.
Blanda kryddorna med varandra.
(Obs! Eftersom glaset är smalare nertill så blir det således automatiskt mindre salt än socker)
Ta en form med höga kanter som är ungefär så stor som din fjärdedel lax.
Lägg i dill i botten på formen så det täcker.
Lägg i ena laxbiten med skinnet ner mot dillen.
Krydda ordentligt och noggrannt. Det ska vara kryddor på hela laxbiten även sidorna.
Strö över dill (ca en msk).
Ta den andra laxbiten och krydda den på samma sätt på köttsidan.
Lägg den biten ovanpå den första laxbiten.
Det finns en tjockare del och en smalare och du ska lägga laxen så den ligger tjock mot smal och kött mot kött.
Krydda ovanpå skinnet på samma vis med blandningen och dill.
OBS! Hela kryddblandningen går inte åt utan du använder så mycket du behöver och sparar resten.
Lägg på en assiett på laxen och sätt på en lika tung vikt som laxbiten väger.
Tex väger den 1,5 kilo totalt så tar du en liter mjölk och ett fullt smörpaket. Eller det du har då så klart.
Då var laxen på G. Nu fattas bara kärleken som ska till också.
Vänd laxen morgon och kväll (den som ligger under ska ligga över och så skiftar man så hela tiden)
Varje gång du ska vända laxen så tar du och guggar runt den i lagen som bildas och första gången är det salt och socker som inte löst sig. Snurrar du runt laxen där i och grejar lite så löser det sig och den blir fint och jämt kryddad.
Efter första dygnet kan du smaka på den om du vill 😉
Då den tjockaste delen börjat bli fast och hårdna lite så är hela laxen klar!
Detta tar ca 2-3 dagar beroende på hur tjock din lax är.
Ta upp laxen ur formen när den är klar.
Tips!
Skiva den gärna och ha i en form. När man gör så kommer det en olja ut i burken du har laxen. Det är Omega 3 som rinner ut så det ska du inte kasta eller bli rädd för. Det ska du vara snål om och se till att du får det själv 😉
~
Att göra Gravlaxsås i liten mängd är helt omöjligt. Men den håller sig lätt minst 1 vecka i kylen.
~
Suss Gravlaxsås, ca 1 dl
3 msk senap (jag använder Graveleijs söt–stark)
1 tsk Dijonsenap
1 msk strösocker
1 msk flytande honung
1½ msk vinäger
1,5 dl solrosolja
0,5 dl finhackad färsk dill
salt
peppar från kvarn
Blanda senap, socker och vinäger.
Tillsätt olja under omrörning.
Smaksätt med dill, salt och peppar.
Förvara i en burk med tätt lock.
~
Hoppas det ska smaka!
Återkom gärna om du gjort recepten och säg hur det blev =)
//Suss