Jag vet att det inte handlar så mycket om mat här just nu…mest bara julgodis.
Maten kommer också, men just nu är det godistider =)
Här är en nyare favorit som jag inte upptäckte förrän förra julen.
Hur gott som helst iallafall!
~
bilden är lånad från www.alltommat.se
Lingonkola, 30 stycken
2 dl lingon, frysta
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
Klä en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare.
Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig.
Rör regelbundet.
Häll upp i formen och låt stelna.
Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.
Tips!
Du kan variera det här receptet och göra tex blåbärskola eller ta vilket bär du vill.
~
//Suss