Annons
Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Arkivbild

Årets ANDTS-undersökning: Flickor i Skellefteå känner sig mer otrygga – ”Något vi måste ta på allvar”

NYHETER Årets ANDTS-undersökning visar att fler flickor känner sig otrygga på gator och torg, meddelar Skellefteå kommun.

Annons MOBILE TOP

”ANDTS” står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Nu är det 26:e året som undersökningen har gjorts i Skellefteå, bland elever i årskurs nio på grundskolan och årskurs två på gymnasiet. I år svarade över 40 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet att de – för det mesta eller alltid – känner sig otrygga på gator och torg.

– Det här är något vi måste ta på allvar att den här känslan finns, betonar Mattias Käller, samordnare vid FRIS (Förebyggande rådet i Skellefteå), i ett pressmeddelande.

Fjolårets undersökning visade att det fanns en stor skillnad i hur pojkar och flickor upplever tryggheten på gator och torg. Nu har den skillnaden blivit ännu större. Ännu fler flickor känner sig otrygga i år. Frågan är vad som ligger bakom detta och vad man kan göra åt problemet, resonerar Anna Schönfeldt, också samordnare vid FRIS.

– Hur kan vi säkerställa att deras upplevelser tas på allvar och att vi tar med det när man utformar offentliga miljöer? frågar sig Anna Schönfeldt i pressmeddelandet.

Annons

Killarna går samtidigt åt motsatt håll. Deras upplevda trygghet har blivit bättre.

Narkotika och rökning

Årets undersökning visar att narkotikaanvändandet minskar i årskurs nio. I årskurs två gymnasiet har det gått åt det andra hållet, från 7 procent i fjol till 8 procent i år.

Även rökning har minskat i årskurs nio, men blivit vanligare i tvåan på gymnasiet. Fler har svarat att de har provat e-cigaretter än vanliga cigaretter eller vattenpipa.

– De som provat E-cigaretter verkar inte definiera sig som rökare, berättar Anna.

21 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna i årskurs nio ska ha provat e-cigaretter. Siffrorna för vattenpipa och vanliga cigaretter är 7 respektive 3,8 procent.

Annons

Alkoholkonsumtion

Undersökningen visar positiva siffror kring ungdomar och alkohol. Bland årskurs nio har siffrorna gått ned från 25 procent i fjol till 20 procent i år. I gymnasiet är siffrorna under 50 procent – det näst bästa resultatet sedan undersökningen startade 1995.

– Det är också betydligt lägre än rikets siffror. Det var mycket som inte blev av i sommar med inställda festivaler och andra evenemang. Vi kan tänka att detta speglar av sig i årets undersökning, avslutar Mattias och Anna i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons