Fältverksamheten är socialkontorets förebyggande och uppsökande enhet, en grupp heltidsanställda socionomer med fingret på pulsen i Skellefteås ungdomsmiljöer.
De ser oroande trender. Alkoholen verkar flöda mer fritt bland ungdomar på både högstadiet och gymnasiet. Dessutom beskriver de en helt förändrad syn på droger.
– I dag är det inte säkert att alla ungdomar reagerar om någon i deras närhet röker cannabis. Vi önskar att man gjorde det, för det handlar om att bry sig. Det kan leda till andra droger och är klart farligt i sig, säger fältaren Maria Bergström och fortsätter.
– Det smyger sig på. Det är inte alla som märker det, men de tappar fotfästet till slut.
Har ni även sett andra droger i Skellefteås ungdomsmiljöer?
– Ja. Kokain, LSD, Ecstasy. Tabletter i olika form, säger fältaren Veronica Cederberg.
Mot denna bakgrund, hur viktigt är det med ideella krafter som Nattsuddarna?
– Jätteviktigt. Ju fler vuxna som engagerar sig desto bättre. Vi önskar att fler föräldrar skulle visa sig ute, för det skapar en trygghet. Man kan ta en promenad tillsammans i området där man bor, eller gå och käka på Max eller McDonalds, tipsar fältarna.
– Och gör det nykter. Som förälder kan man faktiskt få prioritera att vara nykter, så att man kan hämta sina barn om det händer någonting. Barnen måste vara viktigare.
Vuxna kan göra som de vill
Även Ewa Öberg Öström, kommunpolis i Skellefteå, förespråkar vuxennärvaro i alla dess former. Ordningspoliserna Johan Stenlund och Fredrik Marklund håller med.
– Alla som vistas ute har en förebyggande effekt. Det gäller alla vuxna, säger Johan.
– Bara att det finns vuxna där är viktigt, som ser ungdomarna och som bryr sig om dem. Det borde man som förälder. Barnet kanske säger ”men du får inte komma på fritidsgården, det är så pinsamt”, men som vuxen gör man som man vill, säger Ewa.
Ett uppskattat komplement
Hon talar varmt om Nattsuddarna och andra grupper som söker sig till ungdomarnas miljöer. Exempelvis FRIS, Förebyggande rådet i Skellefteå, som har egna fältare.
– De har bra kännedom om ungdomarna som kanske är väldigt äventyrssökande. Det är så bra att de blir sedda, det är fantastiskt brott- och drogförebyggande, säger Ewa.
– De gör ett jätteviktigt arbete och är ett perfekt komplement. Om ”Lisa” är full så är det olyckligt, men vi poliser vill kunna fokusera på det som faktiskt är brottsligt.