Annons
Annons

Bakverk som lyfter middagar och fikastunderna – här är tre recept

RECEPT Asta Hellgren som driver Skråmträsk kvarn är nog känd för de flesta Skelleftebor för sina ekologiska bakverk. Lagom till jul bjuder hon Megafonens läsare på tre recept som med all säkerhet kommer att förgylla julens middagar och fikastunder.

Annons MOBILE TOP

Orkar du inte baka pepparkakor men ändå vill ha den härliga pepparkaksdoften i köket – då kan du göra dessa enkla pepparkakssnitt. De går snabbt att baka och passar bra till såväl glögg som kaffe.

På tal om kaffe, brukar du få små slattar med kaffe över nu och då? I så fall kan du baka en kaffevörtlimpa på det överblivna kaffet. Får du bara lite över varje dag (heja dig i så fall) kan du frysa in slattarna allt eftersom i en låda tills du samlat på dig ungefär en kopp, vilket är vad som behövs till det här receptet.

Det tredje julreceptet är en vackert röd kaka. En twist på den omtyckta marängtårtan i långpanna (Pinocchiotårta, Brittatårta, Herrgårdstårta – kärt barn har många namn). I denna variant får kakan sin julröda färg från rödbetor och vinbär. Servera gärna med grädde så har du en härlig julefterrätt.

Till sist en liten uppmaning inför julbaket: Ta tillfället i akt och unna dig att använda ekologiska råvaror när du bakar. Den faktiska skillnaden i smak blir kanske inte så stor, men vetskapen om att det gör gott för natur, miljö och framtid gör att julfikat smakar ännu bättre.

Med önskan om en god och smakrik jul!
/Asta Hellgren

Annons
Pepparkakssnitt passar den som inte orkar baka vanliga pepparkakor men ändå vill känna den karaktäristiska doften spridas i köket. Foto: Asta Hellgren

Pepparkakssnitt 

100 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
2 krm bakpulver eller 1 krm bikarbonat
1 krm salt
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära

Låt smöret bli mjukt. För att det ska gå snabbare kan du hyvla smöret med en osthyvel. Rör smör och socker för hand eller i matberedare. Tillsätt mjöl, bakpulver/bikarbonat, salt och kryddor och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 3 delar. Rulla ut delarna till längder på ca 35-40 cm och platta ut dem något. Grädda i 175° ca 10 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma, ungefär 8-10 kakor/längd.

Annons
Vill du bjuda på en efterrätt som sticker ut på julbordet är marängkaka med rödbetor och vinbär ett givet val. Foto: Asta Hellgren

Marängkaka med rödbetor & vinbär

Botten:
100 g smör
1 dl socker
4 äggulor
2 dl finrivna rödbetor (ca 100 g)
1 dl fullkornsmjöl av vete* (kan ersättas med vanligt vetemjöl)
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g vinbär (röda/svarta eller blandade)

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
2 krm salt
1 msk färsk rosmarin (kan uteslutas)

Smält smöret. Dela på äggulor och äggvitor. Vispa eller rör ihop smör, socker och äggulor. Rör ner de rivna rödbetorna. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Klä en långpanna, ca 20×30 cm eller bakform Æ24-26 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen. Strö vinbären över smeten.

Vispa äggvitorna tillsammans med sockret tills det blir en fluffig och kletig smet. Finhacka rosmarinen (använd endast bladen om stjälkarna är hårda). Tillsätt salt och rosmarin i marängen och vispa lite till. Bred marängen över kakan. Strö ev. över lite rivna rödbetor som dekoration. Om du vill kan du marmorera marängen genom att dra försiktigt med en gaffel så att de rivna rödbetorna blandas med marängsmeten.

Grädda i 150° ca 20-30 minuter tills botten är färdiggräddad och marängen fått lite färg.

Annons
Om du ofta får kaffeskvättar över i bryggaren kan du använda dem för att baka smakrika och saftiga kaffevörtlimpor. Foto: Asta Hellgren

Kaffevört

10-12 g jäst (¼ paket)
1,5 dl överblivet kallt kaffe
2,5 dl kallt vatten
0,5 dl rapsolja
¾ dl sirap (ca 100 g)
1 msk hel fänkål
2 tsk hel anis
1 tsk malen nejlika
2 tsk malen ingefära
2 tsk rivet apelsin- eller citronskal
2 tsk salt
2,5 dl fullkornsmjöl av råg (150 g)
9 dl vetemjöl special (540 g)

Förbered först kryddorna: Mortla fänkål och anis och blanda med övriga kryddor, citrusskal och salt.
Lös upp jästen i degspadet (kaffe+vatten). Tillsätt olja och sirap. Vispa ner kryddorna i degspadet. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila ca 20-30 minuter.

Dela degen i 2 delar. Knåda lätt och forma varje del till en liten limpa. Lägg limporna på en plåt eller i bakformar, täck med handduk och ställ in i kylen. Låt jäsa i kylen över natten eller längre (ca 8-15 timmar). Det är ingen fara att låta limporna fortsätta att jäsa i kylen om du inte har tid att grädda dem direkt på morgonen. När limporna har jäst till ungefär dubbel storlek tar du ut dem ur kylen. Låt dem stå i rumstemperatur medan ugnen värms.

(Om du inte vill kalljäsa limporna kan du istället använda ljummet degspad och låta limporna jäsa 1,5-2 timmar i rumstemperatur.)

Grädda i 200-220° ca 20-30 minuter.

Kontrollera gärna innertemperaturen med en ugns- eller stektermometer. När den är 95-98° är bröden färdiga.

Asta Hellgren

Artikeln är en del av Megafonen 10/12 – 2025. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons