Det är lätt att fastna i samma loop vid grillen, att lägga på samma saker hela sommaren – majskolv, halloumi och kanske en lök eller champinjon, men nu är det dags att utmana dina vanor och prova något annat. I dag hoppas jag att jag kan inspirera dig till att lägga andra goda grejer på grillen, några av de favoriter som jag brukar göra. De är både lättlagade och fräscha.
Tänk på att recepten är just inspiration, så var inte rädd för att byta ut ingredienser mot det du har hemma eller hittar i butiken. Gillar du inte chorizo till exempel? Testa istället salsiccia.
Green Goddess-dressing finns i oändliga varianter – gör den med dina favorit-örter! Och vill du ha extra uns i dressingen, kom ihåg sardellerna. De ger en härlig umamismak, men kan ersättas med kapris för en vegetarisk variant. Avokado gör dressingen extra krämig och fyllig så den vill du inte heller vara utan.
I Megafonens app hittar du fler av mina recept från tidningen. Jag önskar dig en otrolig grillsommar!
/Suss
Grillad zucchinisallad med krisp
———————————————————————–
Fräscht och helt perfekt för fläsk och fisk!
½ zucchini
1 fänkål
2 rabarberstänger, späda
pistagenötter
Vinägrett:
1 liten schalottenlök, finhackad
15g olivolja (2msk)
15g citronjuice (ca ½)
10g honung (1 tsk)
salt
Strimla fänkålen och rabarbern mycket tunt på mandolin eller liknande. Lägg i iskallt vatten med lite citronjuice i minst 10 minuter. Låt sedan rinna av.
Skiva zucchini tunt på mandolin eller liknande.
Blanda allt till vinägretten och vispa ihop.
Grilla zucchinin utan något på, direkt på gallret, så att den får fin färg. Ta av värmen.
Blanda fänkål och rabarber med vinägretten. Lägg på ett fat.
Toppa med den grillade zucchinin, pistagenötter och lite svartpeppar.
Grillad sallad & chorizo med feta
———————————————————————–
Ensamrätt eller tillbehör till vad som helst.
2 små romansallad eller 4 större hjärtsallad
4 chorizokorvar, färska
rapsolja
salt och svartpeppar
Kräm:
150g fetaost
200g crème fraiche
10g honung
salt och svartpeppar
Skölj salladen och dela den på längden. Pensla på olja på snittytan, salta och peppra.
Ta ut chorizofärsen ur skinnet på korven. Smula den till små bitar.
Stek den krispig antingen på grillen i en panna eller på spisen, så att den liknade små bitar.
Lägg fetaosten och crème fraiche, honung, salt och peppar i en mixer.
Mixa tills det är en tjock kräm.
Grilla salladen direkt på gallret tills den får fin färg.
Lägg på ett fat, toppa med chorizo och lite smulad fetaost.
Lägg en ordentlig klick med fetaostkräm på sidan och njut tillsammans!
Nektarin & burrata
———————————————————————–
Som ensamrätt eller tillbehör, passar till allt.
småbladig sallad
4 nektariner
½ silverlök, gärna syrad
1 burrata
chiliflakes
Vinägrett:
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
½ citron, zesten
salt
svartpeppar
chiliflakes
Dela och grilla nektarinerna direkt på gallret så de får fin färg.
Blanda vinägretten, alla ingredienser tillsammans i en skål.
Blanda salladen hastigt med vinägretten och lägg på ett fat. Lägg på nektarinerna, silverlöken och bryt burratan i bitar över. Toppa med örter.
Min Green Goddess
———————————————————————–
En dressing som passar till precis allt! Gör den vegetarisk genom att byta sardeller mot kapris.
150g grekisk yoghurt
50g majonnäs
1 avokado (ca 60g)
30g babyspenat
50g god olivolja
10g citronjuice (ca½ liten)
2 sardeller
basilika
persilja
mynta
koriander
lite vitlök, riven
salt
Lägg allt i en mixer och kör tills det är helt slätt.
Örterna varierar du som du känner och har. Jag använde 5g av varje ört utom persilja där jag använde 10g.
Tarsmyran-dip
—————————————————————-
Älskar våra lokala ostar och använder dem ofta! Här kan du byta ut Tarsmyran mot t.ex. Gruyère eller annan lagrad hårdost.
200g crème fraiche
50g finriven Tarsmyran
½ citron, zesten
salt och svartpeppar
½ finhackad rödlök
gräslök, finhackad
Riv osten mycket fint, gärna på ett zestjärn.
Blanda ost, crème fraiche, citronzest, salt och peppar till en slät kräm i en mixer.
Häll i en skål eller fat med höga kanter.
Finhacka rödlök och gräslök att toppa såsen med.
Sötpotatishummus
——————————————————————–
Godaste hummusen! Passar till allt.
400g sötpotatis (2)
200g kokta kikärtor, avrunna
15g tahini (1msk)
15g rostad vitlök (6 klyftor)
50g olivolja
50g vatten
salt
olivolja
sesamfrön
örter
Sätt på ugnen på 200 grader.
Dela sötpotatisen i mitten och olja in den.
Lägg den på en plåt.
Ta en hel vitlök och skär av toppen. Häll olivolja ned i vitlöken och lite salt.
Lägg den på folie och slå in. Sätt den på samma plåt som sötpotatisen.
Baka i ugnen ca 1 timme tills allt är mjukt. Ta ut och låt svalna.
Gröp ur potatisen från skalet, lägg i en mixerbunke.
Tillsätt kikärtor, tahini, rostad vitlök, olivolja, vatten och salt.
Mixa till en slät kräm.
Späd med mer vatten om du vill ha den lösare.
Toppa med en god olivolja, sesamfrön och örter.
Text & foto: Susanne Sigården