***
I mitt yrke – lite oklart exakt vad det är om du frågar mina barn – går mycket tid åt att söka information av alla slag. I regel är det ganska trist. Privat däremot, där sker det spännande saker när jag googlar. På följande rader tänker jag dela med mig av några av mina bästa resultat till dig. Se den som en snabb allmänbildningsinsats. Du kan tacka mig sen.
Vi börjar i djurens värld. Väldigt ofta kretsar mina funderingar kring djur. Som kattägare kanske det inte är så konstig att man ibland ligger och tänker på om katter kan ha huvudvärk. Det kan de! Precis som oss. Även hundar drabbas ibland. Och skulle du någonsin träffa min katt Katze skulle du antagligen också fundera på om det är möjligt för djur att vara schizofrena. Så verkar inte vara fallet. Däremot är risken att själv drabbas av schizofreni nästan dubbelt så stor om du är kattägare, enligt en studie från University of Queensland. Det har visst någonting med parasiten toxoplasma gondii att göra. Man hör det nästan på namnet att man gör bäst i att hålla sig borta från sådana.
Mina googlingar kring djur visar även att det där djuret som ser ut som ett stort marsvin heter kapybara eller vattensvin. Och att fåglar har inbyggda värmeväxlare som gör att de inte fryser fötterna av sig på vintern. Fantastiskt! Att du inte får ta med dig och äta ett påkört rådjur utan vidare, står också klart när jag undersöker det närmare.
På tal om mat. Det är ett annat område som intresserar mig och som följaktligen lett till mängder av aha-upplevelser. Visste du till exempel att skillnaden mellan marmelad och sylt enklast förklaras med att marmelad är fastare än sylt och att man traditionellt sett gör den på frukter medan sylt i regel görs på bär. Men det varierar. Det hela är lite vagt med andra ord.
Du får enligt lag inte dö på Svalbard. Inte födas heller. Det är förbjudet. Stackars de foster som inte begriper bättre.
Och jag får kämpa med att föreställa mig smaken av tonkaböna när den beskrivs som en blandning mellan mandel, karamell, hö, plommonkärnor, rök och vanilj. Det är ju typ alla smaker förutom fisk. De allra flesta tillagade fiskar (dock inte färsk tonfisk) ska förresten ha en innertemperatur mellan 48 och 55 grader. En del av dem passar utmärkt med svartrot som man med fördel sår så fort tjälen gått ur jorden och det har torkat upp. Njut med smör och ett par droppar citron!
Men frågan är om man bör addera lök? För en sökning visar tydligt att uttrycket ”lök på laxen” betyder att ytterligare förvärra en sak. Det kan ju förvåna oss som gillar lök, men uttrycket har åtminstone använts sedan 1600-talet och jag gissar att folk förr i tiden helt enkelt inte kunde hantera lök. Men jag har inte googlat det.
Lagar och förordningar vållar också en och annan googling: Kan man slippa fortkörningsböter om man åkt förbi en översnöad hastighetsskylt? Ja, eventuellt. Får kungen rösta? Ja, men gör det inte. Sjukdomar och medicinska tillstånd är också mumma. Vad är difteri? Dåligt för den som har det. Rabies också. Faktiskt ännu värre.
För att inte tala om Svalbard! Det är en sökterm du inte behöver googla länge på innan hela din världsbild vänds upp och ner. Vad sägs om följande: Du får enligt lag inte dö på Svalbard. Inte födas heller. Det är förbjudet. Stackars de foster som inte begriper bättre. Och stackars katter – de är också förbjudna där. I gengäld kanske förekomsten av toxoplasma gondii blir försumbar.