Annons
Så här ser ett insamlingskit ut. Proverna skickas till Naturhistoriska Riksmuseet där DNA-analyserna görs. Du hittar en länk till listan med alla utlämningsställen i länet en bit ned. Foto: Pressbild

Inventering av länets björnar: Dags att samla spillning – alla kan bistå

NYHETER Länets björnar ska inventeras och alla som vistas i skog och mark kan bidra. För att få en uppfattning om stammens storlek och utbredning ska spillningsprover nu samlas in.

Annons

Björnjakten har startat och den 21 augusti inleds samtidigt en inventering av björnstammen i länet. Det görs vart femte år och insamlad spillning utgör basen för beräkningarna, så nu kommer prover att samlas in.

Bland annat bistår jaktlagen i detta men Länsstyrelsen Västerbotten välkomnar alla som rör sig i skog och mark att delta.

– Ju fler prover desto bättre bild av björnstammen kommer vi att få, säger Ellinor Sahlén, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, på myndighetens sajt.

Annons

Det finns insamlingskit att hämta ut, utlämningsställen i länet finns listade här, och om du råkar på björnspillning men saknar ett sådant så kan du använda en ren påse eller behållare istället. Lägg sedan provet i frysen tills du fått tag på ett kit.

Viktigt underlag

Förutom länsstyrelsen och Jägareförbundet Västerbotten är Naturhistoriska Riksmuseet inkopplat i detta. Det är där som proverna DNA-analyseras så att art, kön och individ kan fastställas.

Annons

Undersökningen kan sedan ligga till grund för beslut om förvaltningen av våra björnar vilket Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, tycker är viktigt.

– De resultat vi får fram är mycket viktiga för förvaltningen av björn. Var och en som skickar in prover bidrar till att vi kan få en björnstam med den storlek och utbredning som länets viltförvaltningsdelegation beslutat om, säger han.

Du som vill engagera dig kan skicka in björnspillningsprover fram till den 31 oktober.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons