Annons

Efter rapporter – länsstyrelsen och kommunen varnar för algblomning

NYHETER Länsstyrelsen och Skellefteå kommun varnar för misstänkta algblomningar efter kusten och uppmanar personer att undvika drabbade vatten.

Annons

Varningen gäller Kågefjärden samt Rösnäsfjärden norr om Skellefteå. Länsstyrelsen misstänker algblomning efter att ha fått in rapporter om beige, grönt eller grönblått vatten, troligtvis orsakat av cyanobakterier.

Drabbade vatten bör undvikas och det är särskilt viktigt att inte låta barn bada i dem, skriver Skellefteå kommun på Facebook. En kallsup kan leda till allvarlig sjukdom.

”Låt inte heller din hund vistas nära vattnet då de kan få i sig algerna genom att slicka päls och tassar efter att ha varit i vattnet”, fortsätter kommunen.

Annons

En misstänkt alblomning ska rapporteras in, antingen till Skellefteå kommun via 0910-73 50 00 eller till Informationscentralen för Bottniska viken, via 010-225 41 11.

Cyanobakterier

Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som även kallats blågröna alger. Det beror på att de vid massförekomst (blomningar) ser ut och uppför sig som alger. Det finns många olika arter och släkten av cyanobakterier.

Vissa arter kan bilda gifter, toxiner. Det finns olika typer av toxiner som ger olika typer av effekter och har olika grad av giftighet. Man räknar med att mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga.

Källa: Livsmedelsverket

Annons

Algtoxinförgiftning

Vid bad i vatten med algblomning kan olika symtom förekomma. I första hand ses symtom som hudirritation (klåda, utslag) och ögonbesvär, men också illamående, kräkningar och diarréer.

Hudirritationen är troligen mer av allergisk art än toxisk, då det inte är alla badande som drabbas. Astma- och hösnuveliknande symtom kan också förekomma. Vid förtäring av algvatten kan man ibland få feber samt påverkan på lever, njurar och muskulatur.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons