Dörrarna till restaurang Rustique stängdes i januari 2023 efter att ägarna insett att de kommit till vägs ände. En konkursansökan skickades in och lokalen med A-läge vid Skellefteälven har därefter stått oanvänd – fram till alldeles nyligen, vilket Norran varit först med att berätta.
Krögaren Khadem Mohamadi har tagit över hyreskontraktet för att starta ett Lion Bar på husets ena plan och ett German Beer House på det andra. Han driver Lion Bar på Kanalgatan sedan tidigare.
– När jag kom hit så insåg jag att Rustique-lokalen helt enkelt är för stor för att endast driva ett Lion Bar här, säger han till Megafonen.
Så därför, två koncept med olika menyer, olika leverantörer och olika känsla. Det ena mer livat och det andra mer avslappnat. Med en uppdelning vill Khadem göra tilltalet brett och besökarna ska fortsatt kunna gå fritt emellan.
– Vi vill kunna locka alla. Det blir mer fest där uppe och de som vill ha det lite lugnare kan sitta nere, säger han.
Lion Bar-verksamheten
Övervåningen håller nu på att byggas om. Ett dansgolv tar form och på helgerna ska det vara nattklubb där. I övrigt ska konceptet andas Lion Bar med billigare planka och bärs, det som har funkat på Kanalgatan och som Khadem vill ha kvar.
Men hyresnivån är en helt annan här, så kommer du att kunna göra det?
– Ja. När man heter “Lion Bar” så kan man inte ändra i priserna hur som helst utan att det slutar att vara Lion Bar, säger han.
Han funderar även på att ha karaoke så småningom, trubadur- och kanske salsakvällar, men börjar så här. Nu under en övergångsperiod kommer samtidigt den andra verksamheten på Kanalgatan att drivas vidare.
– Men det är max under fem-sex månader och bara för att lokalen inte ska stå tom. På Kanalgatan kommer Lion Bar att försvinna, säger Khadem.
Tanken är dock att etablera ytterligare ett nytt koncept i dess ställe, antingen i egen regi eller i samarbete med andra. Det hänger på om Khadem känner att han mäktar med eller ej. Om inte är det tredje alternativet att överlåta lokalen helt.
Sköter även ölhus-delen
Han har sitt att göra, för Khadem är också den som ska driva konceptet på Rustique-lokalens nedre plan. German Beer Hall, en tyskinspirerad gastropub med fokus på öl, schnitzel och korv, för dem som vill hänga i en annan miljö än den där uppe.
Just köket i huset blir gemensamt och vecka 27 kommer det upp en köksmästare för att utbilda dem som ska jobba där.
– Man har kört det här tyska i Visby och det har gått väldigt bra, konceptet har öppnat i Västerås och vårt blir det tredje, vilket känns väldigt kul, säger Khadem.
Även uteserveringen ska konceptuellt delas in efter våningsplan och han kikar på att investera i en liten kiosk att servera korv ifrån, som ett komplement till den ordinarie serveringen, och den kan komma att placeras där.
När alltsammans inklusive ny personal är på plats får Khadem se, men ett ambitiöst mål är att kunna öppna den 15 juli. Annars får det kanske bli den 1 augusti.
Det är mycket arbete än, men hur känns det att kunna öppna här?
– Spännande. Jag är väldigt glad att jag kunde ta över det här. Det är det bästa läget i Skellefteå och det vore synd om det skulle stå tomt, säger Khadem Mohamadi.