Annons
Foto: Magnus Lindkvist

Skellefteå bäst i klassen i ranking av kommunernas arbete för unga

NYHETER Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, har granskat Sveriges kommuners arbete med ungas fritid under 2023 – och det är Skellefteå kommun som rankas högst.

Annons

UNF har man bland annat tittat på kommunernas mötesplatser för unga, arbete med alkohol- och narkotikaprevention samt ungas möjlighet till inflytande. Organisationen slår fast att det finns stor variation i vad kommunerna lägger resurser på.

Till exempel utmärker sig Kalmar som en arrangör av fritidsaktiviteter, inom just det rankas den kommunen högst, och Västerås stad var bäst på prevention under 2023 – men det sammantaget bästa resultatet får Skellefteå kommun.

Annons

För gänget på Förebyggande rådet i Skellefteå: Anna Schönfeldt, Mattias Käller och Jörgen Svedberg, är det ett glädjande besked.

– Vi är stolta och glada att Skellefteå kommuns omfattande förebyggande arbete uppmärksammas, där styrkan är den breda ansatsen, säger Anna Schönfeldt på FRIS, i ett pressmeddelande.

En bred palett

Utmärkande för Skellefteå är att kommunen presterat väl över samtliga fronter, skriver UNF i rapporten. Det finns nyktra mötesplatser att tillgå och kommunen satsar mer pengar på fritidsgårdar än snittet per invånare.

Annons

Skellefteå arbetar även mycket med ungas inflytande. De har strategier och hand- lingsplaner för att öka ungas inflytande, riktad information om beslut som rör ungas fritid samt andra insatser för att lyssna in ungas åsikter”, skriver UNF i rapporten.

Man lyfter också de preventiva insatserna och arbetet för att tillhandahålla nyktra och kostnadsfria aktiviteter för unga, som kultur- och sportevenemang.

– En av framgångsfaktorerna är samarbetet med en rad aktörer i samhället. Vi hoppas att alla som bidragit känner att deras insatser är viktiga och gör skillnad, fortsätter Anna Schönfeldt.

Annons

Hela UNF-rapporten för 2023 finns att läsa här. De kommuner som får sammantaget bäst resultat efter Skellefteå är Ronneby på andra plats och Ystad på tredje.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons