Annons
Baserat på pressmeddelande

Kommunen informerar: ”Okej med majbrasor på valborgsmässoafton”

NYHETER Det förblir tillåtet att anordna majbrasor på valborgsmässoafton i år, så länge det sker med försiktighet och på eget ansvar, meddelar Skellefteå kommun.

Annons

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft nationellt. Den säger att det inte är tillåtet att elda trädgårdsavfall utan att det antingen behöver komposteras eller lämnas på en återvinningscentral.

Det här har skapat debatt i dagarna och inför kommande valborgsmässoafton går Skellefteå kommun ut med ett förtydligande.

– De regler som finns i Skellefteå kommuns renhållningsordning i dag tillåter eldning och därför är det till exempel okej med majbrasor på valborgsmässoafton, berättar Agneta Lantto Forsgren, verksamhetschef Avfall, i ett pressmeddelande.

Annons

I Skellefteå kommun krävs det ingen anmälan till räddningstjänsten innan eldning, men du behöver alltid ha tillstånd från markägaren.

– Sen gäller det att vara försiktig och ta ansvar för elden. Ni behöver alltid ha vatten och krattor nära till hands. Utse helst en person som ansvarar för uppbyggnaden av brasan och en som är säkerhetsansvarig under eldningen. Välj okänslig mark, som grus eller naturjord, och där rök och sot inte stör byggnader, bostäder eller vägar, säger Daniel Haarala, enhetschef på räddningstjänsten vid Skellefteå kommun.

Skellefteå kommun har mer information om hur du bör tänka inför majbrasan här.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons