Annons
Krutovs första spelning ägde rum i april 1999. 25 år senare är spelschemat fortfarande späckat med bortåt 50 spelningar per år. Fortsätta spela kommer man att göra så länge lusten och hälsan finns. Foto: Privat

Partybandet i Skellefteå firar 25 år – inga tankar på att trappa ned

NÖJE Någon jubileumsturné blir det inte när Skellefteås mesta partyband Krutov firar 25 år. Istället blir det en intimare tillställning på Stadskällaren där bandmedlemmarna ställer sig i DJ-båset och bjuder på musik de själva gillar.

Annons

– Vi hade jubileumsspelningar när vi firade 10 och 20 år. Det var hur kul som helst med jättemycket människor som kom. Men nu gör vi något annat, något lite mindre där vi själva kan vara med på festen på ett annat sätt, säger Roger Carlsson, en av de fem medlemmarna.

Datumet är satt till den 20 april och platsen är Stadskällaren. Dit välkomnas familj, vänner och så många Skelleftebor som får plats. Det kommer, enligt Roger, att bjudas på “en massa flams och spex” men också smakprov på medlemmarnas breda musiksmak.

– Vi kommer att gå upp och dj:a i lite olika omgångar och spela musik som vi själva lyssnar mycket på och gillar. Vi ville göra något annorlunda den här gången och tror att det kommer att bli riktigt bra, säger Roger.

Annons

Tryggt och enkelt

På 25 år hinner det hända mycket i ett liv. Men Krutov har lyckats hålla ihop utan att bandkonstellationen ändrats särskilt mycket. Nyckeln till det tror Roger handlar om det faktum att man faktiskt tycker om att umgås.

– Vi gillar att vara med varandra, det finns en trygghet och enkelhet i gruppen där man kan tycka olika ibland utan att det är något problem. Jag brukar säga att det är som ett äktenskap där man kommit förbi en viss punkt och kan fortsätta hur länge som helst.

Medlemmarna i Krutov år 2000: Roger Carlsson, Jarmo Aimoson, Thomas Ask och Tomas Blom Lindström. Foto: Privat

Med 50 spelningar per år under ett kvarts sekel har Krutov levererat såväl hits från 70,- 80 och 90-talet som mer moderna klassiker från senare år. Och givetvis har det gjort samtliga bandmedlemmar till allt skickligare musiker. Men Roger nämner också en annan sak där bandet kanske gjort sina främsta framsteg.

– Vi har blivit väldigt mycket bättre på hantverket – att ta hand om en publik och snabbt kunna läsa av vad som passar just den här publiken och vad som behövs här.

Annons

Funktionsmusik

Men vad är det då som gör att även yngre människor tycker om samma musik som deras föräldrar festade till på 1980-talet? Varför går den typen av musik hem i så många olika grupper?

– Jag tror det handlar om att vi spelar funktionsmusik. Man är där för att ha roligt, för att dansa och släppa loss. Och den här musiken uppmuntrar till just det, även för de i publiken som egentligen är för unga för att ha minnen till musiken, säger Roger.

Bandet i dag. Från vänster: Jarmo Aimoson, Roger Carlsson, Magnus Olofsson. Pär Öhlin och Thomas Ask. Foto: Privat
Annons

Förutom en mindre nedgång i efterfrågan på liveband mellan 2010 och 2016 har Krutov haft fullt upp. Tack vare förstående arbetsgivare och lojala familjer har många helger kunnat vigas åt spelningar på skidorter och festivaler. Och än finns inga tankar på att trappa ner.

– Vi jobbar med femårsplaner, säger Roger och skrattar lite.

– Så länge vi får vara friska fortsätter vi, fem år i taget.

Artikeln är en del av Megafonen 10/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons