Annons
Boliden har beslutat att investera 4,8 miljarder kronor i ett nytt elektrolysverk på Rönnskärsverken. Foto: Boliden

Boliden miljardsatsar på Rönnskär – bygger upp nytt elektrolysverk

NYHETER Boliden kommer att investera i ett nytt elektrolysverk på Rönnskär. Verket beräknas nå full kapacitet under andra halvan av 2026 och investeringen uppgår till 4,8 miljarder kronor.

Annons

Det var i juni 2023 som elektrolysverket på Rönnskär totalförstördes i en omfattande brand. Dagens besked om investeringen i ett nytt elektrolysverk innebär att produktionen av kopparkatoder och ädelmetaller successivt ökar till full kapacitet, vilket i det här fallet motsvarar det tidigare verkets kapacitet på 230 000 ton. Investeringen inleds under 2024 och kommer delvis att finansieras av en så kallad potentiell försäkringsutbetalning med ett maxbelopp på 3,4 miljarder kronor, berättar Boliden i ett pressmeddelande.

Nyheten släpptes på måndagsförmiddagen under Bolidens kapitalmarknadsdag och är en av flera presenterade satsningar. Genom att investera i bland annat avvattningsanläggningar kommer avfall att kunna användas som återfyllnadsmaterial i gruvorna i Kankberg, Renström och Maurliden. Investeringen, som uppgår till 2,5 miljarder kronor, förlänger produktionen i Bolidenområdet med ungefär 10 år, fram till slutet av 2030-talet. Större delen av investeringen kommer att genomföras mellan 2024 och 2026.

Annons
Den stora branden på Rönnskärsverken i juni 2023 lämnade det gamla elektrolysverket helt förstört. Foto: Läsarbild

Mindre klimatpåverkan

Boliden lanserar också produkten Low Carbon Nickel – nickel som vid tillverkning släpper ut endast 5 kg CO2e, koldioxidekvivalenter, per kilo nickel, jämfört med det globala snittet på 34 kg CO2e per kilo nickel. Något som ses som ett viktigt framsteg för att skapa en ansvarsfull nickelförsörjning till bland annat den växande batteriindustrin.

Bland övriga satsningar märks också det tekniska genombrott där Boliden lyckats omvandla slagg från smältverkens metallproduktion till ett cementartat material – en teknik som beräknas kunna minska klimatpåverkan från cementtillverkning med 95 procent. Ett första projekt har bekräftat såväl produkt- som tillverkningsprestandan vilket också bekräftats av etablerade företag inom cementindustrin, enligt Boliden.

Annons

– Alla våra stora investeringsprojekt går enligt plan och närmar sig driftsättning, vilket är mycket glädjande. Genom dessa är gruvorna i både Aitik och Odda säkrade under överskådlig framtid. Det ger oss möjlighet att blicka framåt, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef på Boliden, i ett pressmeddelande.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons