Annons
Hammarängen Skellefteå Södra. Foto: Skanska

Skellefteprojekt nominerat till fint branschpris: ”Vi är väldigt stolta”

NYHETER Hammarängen Skellefteå Södra är en av finalisterna i Årets bygge 2024, i kategorin infrastruktur.

Annons

Hammarängen Skellefteå Södra är ett stort exploateringsprojekt mellan Skelleftetravet och Burträskvägen, väg 364, som blir ett logistiskt nav med närhet till både flygplatsen och E 4.

Området ska underlätta transportflödet i det snabbt växande Skellefteå och rymmer cirka 25 industritomter på mellan 7 000 och 13 000 kvadratmeter, enligt Skanska som utformat området på uppdrag av Skellefteå kommun.

Annons

Nu är projektet nominerat till Årets bygge 2024, i kategorin infrastruktur. Ett mycket prestigefyllt pris som Byggindustrin kommer att dela ut den 19 mars.

– Vi är väldigt stolta över området vi byggt, men om möjligt ännu stoltare över resan. Det har varit ett fantastiskt samarbete vilket möjliggjort många hållbara och innovativa lösningar utan stora kostnadsökningar för projektet. Det vi har gjort här ger inte bara ett mervärde i det fina område vi lämnar färdigt utan även många lärdomar och utvecklade arbetssätt och tekniker för framtiden, säger Joel Hällgren, projektledare på Skellefteå kommun, i ett pressutskick.

Annons

Utmärkande i arbetet

Det har ställts höga hållbarhetskrav i projektet. Det har exempelvis krossats berg med eldrivna maskiner och tillverkats biokol av stubbar i området. Det digitaliserade dagvattensystemet Smartwater ger möjlighet att optimera dagvattenhanteringen och snart startas en drönarflygplats där – den andra i Europa – som en del i utvecklingen av framtidens flygtransporter.

– Fantastiskt roligt att jobba så nära kunden Skellefteå kommun. Det resulterar i lärande och utveckling i ett projekt där vi faktiskt gör skillnad. Vi fortsätter resan mot hållbarare anläggningsprojekt och välkomnar hela branschen att följa med, säger David Nordberg, klimat- och hållbarhetschef på Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons