Annons
Med laxen som utgångspunkt och exempel tar Johan Granstrands nya dokumentär Salmo & sapiens med tittarna på en resa där vi får följa hur människan gått från att leva i samklang med naturen till att se sig själv som dess envåldshärskare. Foto: Ur dokumentären Salmo & sapiens

Premiär för dokumentär av filmare från Skellefteå: ”Kul att visa den”

NYHETER Ikväll är det förhandsvisning av Johan Granstrands nya SVT-dokumentär Salmo & sapiens på Biostaden Aveny i Skellefteå. I filmen utforskar han hur vi människor gått från att leva i samklang med naturen till att se oss som dess härskare – och konsekvenserna av det.

Annons

Med laxen som utgångspunkt och exempel tar Johan Granstrand med tittarna på en resa där vi får följa hur människan gått från att vara en art som levt i samklang med naturen till att se sig själv som skapelsens krona, naturens härskare, med fullständiga rättigheter att göra vad hon vill på bekostnad av samtliga andra varelser på jorden.

– Idén till filmen har jag haft väldigt länge. Jag visste att jag ville göra en film om älvarna, om vattenkraftsutbyggnaden och hur det påverkade laxen. Jag var också nyfiken på dagens laxfiskare, de som ger upp jobb, relationer och hälsa för att fiska lax. På något sätt tror jag att vi bär på ackumulerade minnen från tidigare generationer som fortfarande lever kvar i oss, säger Johan Granstrand.

Annons
Skelleftebon och filmaren Johan Granstrands dokumentär har premiär på SVT och SVTplay den 14 mars. Foto: Privat

Stora rikedomar

Laxen har spelat en avgörande historisk roll. De första människorna som bosatte sig i norra Sverige då inlandsisen drog sig tillbaka var sannolikt helt beroende av laxen för att bli bofasta. Laxen var också en viktig anledning till exploateringen av norra Sverige. Vid sidan av malmen och skogen skapade laxen stora rikedomar för dem som ägde rättigheterna att fiska den. Uppsala universitet är bara ett exempel på institutioner som byggts upp med pengar från laxfisket i Luleälven.

– Jag är väldigt intresserad av hur de idéströmningar som uppstod för flera hundra år sedan fortfarande lever kvar i bilden om oss själva, trots att de bygger på “sanningar” som kanske redan från början var fel. Till exempel när René Descartes på 1600-talet uttryckte ”Cogito ergo sum – jag tänker alltså är jag” och separationen mellan kropp och tanke, människa och natur. På de tankarna har vi sen byggt hela vårt västerländska vetenskapsparadigm, och banat väg för industrialismen och exploateringen av naturen, men i grunden finns det väldigt mycket som talar för att själva grundsatsen är fel, säger Johan Granstrand.

Annons
Foto: Ur dokumentären Salmo & sapiens

Övertro på förmågan

Dokumentären tar oss vidare till den moderna tidens utbyggnad av vattenkraften. Med ingenjörskonst och ekonomism som ledstjärnor beslutade vi oss för att bygga ut våra älvar och utrota laxen. Genom odling i bassänger och kompensationsutsättning av fisk skulle vi ändå kunna ha laxen kvar.

– Vi har en sådan otrolig övertro på vår egen förmåga där nya tankesätt och ny teknologi alltid kan lösa våra problem. Samtidigt är vi väldigt snabba med att kasta gamla kunskaper och erfarenheter över bord, vilket gör oss sårbara. Laxen har funnits i sex miljoner år, vi i bara ett par hundratusen. Ändå tar vi mest plats, äter mest mat och tänker inte stanna kvar och städa efter oss, säger Johan.

Laxen har funnits i sex miljoner år, vi i bara ett par hundratusen. Ändå tar vi mest plats.

Som motvikt till den generella, internaliserade synen på mänskligheten som skapelsens krona besöker Johan Granstrand även ett zenbuddhistiskt kloster och möter den tysk-norska filosofen Martin Lee Mueller, författare till boken “Bering Salmon, Being Human”.

Annons
Foto: Ur dokumentären Salmo & sapiens

– Vi är inte bara en del av naturen, vi är naturen. Och vi delar väldigt mycket mer med laxen än vi någonsin kan förstå, säger Johan.

Från det att Johan Granstrand pitchade idén om Salmo & Sapiens för SVT och fick tummen upp har det gått två år av hårt jobb.

– Det är alltid skönt att bli klar med något som man jobbat med länge men samtidigt uppstår en viss tomhet. Men det ska bli kul att få visa den och få respons, säger Johan Granstrand.

Salmo & sapiens förhandsvisas på Biostaden aveny i Skellefteå idag den 20 februari. Den visas på SVT 14 mars och läggs ut på SVTplay samma dag.

Artikeln är en del av Megafonen 21/2 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons