Annons
Foto: Arkivbild

2023 summerat: Se hur många som miste körkortet i länet – och varför

NYHETER 1 018 körkort återkallades i länet under 2023, en ökning med cirka 2 procent från året innan. Transportstyrelsen har sammanställt skälen till att körkorten dragits in.

Annons

Den vanligaste anledningen till att personer förlorar körkortet är – som vanligt – en väsentlig trafiköverträdelse. Dit räknas framför allt fortkörning, men exempelvis också när förare inte håller tillräckligt med avstånd till framförvarande fordon.

1 018 körkort återkallades i Västerbotten under 2023 och den här sortens trafikbrott låg till grund för 427 av besluten. Det är färre än under 2022, då 459 överträdelser låg till grund för sammanlagt 997 återkallelser.

Annons

På totalen har antalet återkallelser fortfarande ökat och medan besluten grundade på dessa överträdelser minskat så har andra gått upp, som de baserade på rattfylleri.

Den siffran steg från 160 till 186 under 2023, den högsta siffran på 5 år i länet, enligt Transportstyrelsen. I ett pressmeddelande förklarar enhetschef Åsa Bergqvist att de ser ett samband med polisens närvaro i trafiken.

– Man har helt enkelt tagit fler påverkade förare vid vägkanten, säger Åsa Bergqvist.

Klicka på bilden för att göra den större. Observera att totalsumman är lägre än om man räknar ihop antalet av samtliga återkallelsegrunder, vilket beror på att det kan finnas flera skäl för en och samma återkallelse. Källa: Transportstyrelsen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons