Annons
  • Helena Roos har många minnen från sina år som manager för The Real Group och den internationella körfestivalen National Concerts i New York. Åren med The Real Group innebar resor över hela världen, något som gav fantastiska upplevelser men det var också en hektisk och stundom slitig tillvaro. Foto: Caroline Thorén
  • I närheten av Kågevägen där Helena bor kan Skellefteås största samling av cd-skivor med vokalgrupper finnas. Foto: Caroline Thorén
  • Helena Roos ser sig som en kreativ och strukturerad person som får saker att hända. Foto: Caroline Thorén

Världen runt med The Real Group – så hamnade Helena i Skellefteå

PORTRÄTT Helena Roos är smålänningen som jobbade på kontor, sadlade om mitt i livet, blev manager åt The Real Group och började arrangera körkonserter på Carnegie Hall i New York. En utbrändhet och en lyckad Tinderdejt senare har hon landat i Skellefteå där hon planerar att stanna.

Annons

Det var kärleken som tog den 46-åriga smålänningen Helena Roos till norra Sverige och Piteå för drygt 25 år sedan. Med ett rätt vanligt kontorsarbete levde hon ett Svensson-liv med man och barn och var nöjd med det. Intresset för körsång och musik hade dock följt henne genom livet och 2011 kände hon att det var dags att vidga sina vyer. Hon påbörjade en utbildning inom Upplevelseproduktion på Luleå Tekniska Universitet, LTU, i Piteå

– Det arrangerades en avslutningskonsert på skolan som vokalgruppen The Real Group var inblandade i. I samband med det bjöd de in till en workshop och eftersom jag alltid varit ett fan av både körsång och The Real Group så anmälde jag mig, berättar Helena.

Seoul i Sydkorea, 2015. ”En av mina mest nervösa stunder då jag under konserten ’rusade ut på scen’ och tog detta kort av The Real Group i denna gigantiska konsertsal som rymde minst 3 000 besökare”, berättar Helena. Foto: Privat
The Real Group på New York City Jazz festival 2016. Morten Vinther, Helena Roos (manager), Katarina Henryson, Anders Edenroth, Emma Nilsdotter, Janis Strazdins och Linnea Carell-Brunnberg (ljudtekniker). Foto: Privat

Från volontär till manager

Eftersom workshopen låg mitt i en tentavecka var det få anmälda. Bara en handfull elever anslöt, där alla utom Helena gick musikutbildningar. Men det var snarare en fördel eftersom det gav utrymme för mycket personlig coachning och allmän samvaro.

– Medlemmarna i The Real Group tyckte att jag, med tanke på den utbildning jag gick, borde jobba med deras internationella a cappellafestival som de skulle stå som värdar för i Stockholm 2012. Så jag åkte ner och volontärjobbade på festivalen och blev i princip festivalgeneralens och tidigare Real Group-medlemmen Peder Karlssons högra hand. Det var där och då jag insåg att ”de här människorna behöver nog en sån som mig”, säger Helena och tillägger.

– Det var stjärnorna själva som fixade med logistik och planering. Så när det var dags för mig att söka praktikplats inom ramen för min utbildning så frågade jag The Real Group om jag fick praktisera som manager åt dem. Och det fick jag, säger Helena.

Annons

Manager åt The Real Group

Efter praktiken insåg The Real Group att det inte var så dumt att ha en manager som bokade teatrar, flyg och hotell och som styrde upp intervjuer och skötte pr-arbetet. Så efter avslutad praktik blev Helena anställd som gruppens manager. Med mellan 70 och 100 konserter per år i såväl Sverige som i Tyskland, Japan, USA och andra delar av världen fick Helena minst sagt fullt upp. Lite väl fullt upp skulle det visa sig.

– Mellan 2013 och 2018 hände det massor. Jag lärde mig enormt mycket och hade väldigt roligt. Samtidigt var det slitigt. Mina barn var då 10 och 13 år och det var svårt att få ihop det berömda livspusslet. Ett tecken på utmattning var att jag, som haft stenkoll på allt, började glömma saker. Till slut sa gruppen i all välmening åt mig att ta en paus, säger Helena

Helena med Carnegie Hall i bakgrunden. Foto: Privat
”2019 jobbade jag som tour manager till The Real Groups australiensiska motsvarighet – The Idea Of North. Vi var bland annat I Dalarna” berättar Helena. Foto: Privat

Helena Roos bor i en ljus och öppen lägenhet i närheten av Kågevägen. Hösten börjar tappa sin färgsprakande charm men inne hos Helena är det varmt och ombonat. Helena lever fortfarande med sviterna av sin utmattning men har lärt sig att balansera livet bättre.

– Jag var borta från jobbet under några månader men valde efter en tid att säga upp mig från mitt drömjobb. Jag insåg att jag inte skulle kunna göra något bara till hälften. Jag behövde landa och tänka. I början av december 2018 åkte jag på semester till New York och stötte där ihop med en konsertproducent som jag träffat i samband med att The Real Group uppträtt på New York City jazzfestival ett par år tidigare. När han hörde att jag sagt upp mig ville han att jag skulle komma över och jobba med körkonserter på Carnegie Hall, säger Helena.

Stort på Carnegie Hall

Och så blev det. Fast inte direkt. Helena skilde sig med allt vad det innebär. Barnen hade hunnit bli äldre och börjat lämna boet. Och Helena hade inte glömt bort erbjudandet från konsertproducenten i New York. Så när barnen sa ”åk” tog hon chansen och tackade ja till jobbet på National Concerts, som ordnar körkonserter för hundratalet körsångare på Carnegie Hall.

– Det var ett fantastiskt utbyte och ett fantastiskt jobb. 2020 hade jag flera resor till USA inplanerade. I början av mars kom jag hem efter en månads jobb och bara dagar efter hemkomsten kom pandemin och satte stopp för allt, säger Helena.

Annons

Pandemin, ja. Den som satte hela världen inklusive Helenas jobb på paus. Men den öppnade samtidigt upp för annat i livet. Saker som skulle göra att Helena hamnade i Skellefteå.

– Det blev en lyckad högersvajp på Tinder där jag träffade mitt livs andra stora kärlek. Så pandemin förde även med sig något gott. Dessutom hade jag inte riktigt gett mig själv tillräcklig tid efter utmattningen, så ytterligare återhämtning var välkommet när pandemin slog till, säger Helena.

Trivs i Skellefteå

Med barnen utflugna och ett nytt liv i en ny stad har Helena fortsatt att jobba med körkonserter och vokalgrupper. Men hon tar det lugnare. Hon jobbar med en amerikansk a cappellagrupp som heter Face Vocal Band som hon tog till Skellefteå och Sara kulturhus i början av november och därefter på en kortare Sverigeturné.

Efter många år på resande fot har Helena landat i Skellefteå där hon nyligen började jobba som publikvärd på Sara kulturhus. Foto: Caroline Thorén

Tidigare har hon hunnit med att jobba som konferensvärdinna på Statt och står nu i begrepp att börja jobba som publikvärd på Sara kulturhus. Hon kommer från en familj av företagare och driver fortfarande eget aktiebolag sedan 10 år tillbaka.

– Jag har aldrig haft några problem med att jobba med allt möjligt. Ibland kan den viktigaste personen på en arbetsplats vara den som kokar kaffet. Och då gäller det att kunna rycka in där det behövs. Jag älskar att jobba i team med värdskap och bemötande!

Och Skellefteå då? Vad tycker hon om sin nya hemstad?

– Jag trivs jättebra i Skellefteå. Det är fantastiskt med allt som händer här och den internationella prägeln som staden fått. Det finns helt klart saker att göra här, säger Helena.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons