– Vi är jätteglada och tacksamma för utmärkelsen. Det känns fint att vi blir uppmärksammade för vårt arbete, säger Therese Lundgren, handledare och projektledare på Urkraft till Megafonen.
Urkraft är ett socialt företag som sedan 1988 haft som övergripande mål att integrera människor, som har stora svårigheter att få ett arbete, i arbetsliv och samhälle. För att vinna utmärkelsen Årets kooperativ måste man leva upp till kraven på medlemsnytta, affärsmässighet, stabilitet och bidragande till den lokala utvecklingen och nytänkande. Något juryn anser att Urkraft gör.
– Det känns fantastiskt fint att få lyfta en organisation som Urkraft, som över tid har visat på människans kraft att skapa meningsfull sysselsättning och ett inkluderande företagsliv med innovativa idéer, säger Roger Filipsson, verksamhetsledare på Coompanion Västerbotten i pressmeddelande.
Utvecklar verksamheten
Urkrafts modell går ut på att förena teori och praktik för att hitta konkreta jobb- eller utbildningsmöjligheter för människorna i verksamheten. Genom korta beslutsvägar, lokal förankring och goda kontakter med andra samhällsaktörer jobbar man med individen i centrum och erbjuder skräddarsydda lösningar som möter varje människas unika behov.
2021 köpte Urkraft en tidigare handelsträdgård på Tuvan i Skellefteå som ett led i att fortsätta utveckla verksamheten och skapa ytterligare en mötesplats. Platsen kallas Kulturparken och har bland annat en visningsträdgård som Urkraft tillsammans med sina deltagare vårdar och bevarar och där de erbjuder en rad aktiviteter som föreläsningar, föreställningar och event.
– Vi vill ju fortsätta utveckla verksamheten för att skapa ännu mer samhällsnytta. Vi har planer på att även erbjuda grön rehabilitering och återbruksverksamhet i Kulturparken, säger Therese Lundgren.