Annons
Gänget på Urkraft i Skellefteå. Foto: Pressbild

Urkraft i Skellefteå prisas för sina insatser: “Visat människans kraft”

NYHETER Det sociala företaget Urkraft har tilldelats utmärkelsen Årets kooperativ av Coompanion Västerbotten som främjar kooperativt företagande. Urkraft får priset för att de över tid visat på människors kraft att skapa meningsfull sysselsättning.

Annons

– Vi är jätteglada och tacksamma för utmärkelsen. Det känns fint att vi blir uppmärksammade för vårt arbete, säger Therese Lundgren, handledare och projektledare på Urkraft till Megafonen.

Urkraft är ett socialt företag som sedan 1988 haft som övergripande mål att integrera människor, som har stora svårigheter att få ett arbete, i arbetsliv och samhälle. För att vinna utmärkelsen Årets kooperativ måste man leva upp till kraven på medlemsnytta, affärsmässighet, stabilitet och bidragande till den lokala utvecklingen och nytänkande. Något juryn anser att Urkraft gör.

Annons

– Det känns fantastiskt fint att få lyfta en organisation som Urkraft, som över tid har visat på människans kraft att skapa meningsfull sysselsättning och ett inkluderande företagsliv med innovativa idéer, säger Roger Filipsson, verksamhetsledare på Coompanion Västerbotten i pressmeddelande.

Utvecklar verksamheten

Urkrafts modell går ut på att förena teori och praktik för att hitta konkreta jobb- eller utbildningsmöjligheter för människorna i verksamheten. Genom korta beslutsvägar, lokal förankring och goda kontakter med andra samhällsaktörer jobbar man med individen i centrum och erbjuder skräddarsydda lösningar som möter varje människas unika behov.

Annons

2021 köpte Urkraft en tidigare handelsträdgård på Tuvan i Skellefteå som ett led i att fortsätta utveckla verksamheten och skapa ytterligare en mötesplats. Platsen kallas Kulturparken och har bland annat en visningsträdgård som Urkraft tillsammans med sina deltagare vårdar och bevarar och där de erbjuder en rad aktiviteter som föreläsningar, föreställningar och event.

– Vi vill ju fortsätta utveckla verksamheten för att skapa ännu mer samhällsnytta. Vi har planer på att även erbjuda grön rehabilitering och återbruksverksamhet i Kulturparken, säger Therese Lundgren.

Fakta: Coompanion Västerbotten

Coompanion Västerbotten främjar kooperativt företagande – entreprenörskap som sker på jämlika villkor, där ägande och styrning sker demokratiskt och där hållbarhet ur både socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är viktiga principer. Genom 25 regionala kontor över hela landet erbjuder Coompanion bland annat kostnadsfri rådgivning samt processledning för samverkan för både enskilda personer, föreningar och företag som vill förverkliga sina idéer tillsammans. Målet är att stötta företag som tar samhällsansvar och skapar positiva samhällseffekter, lokal och regional utveckling samt bidrar till mångfald av ägarmodeller i det svenska näringslivet.

Källa: Coompanion Västerbotten

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons