Annons
"I skogen" av Sture Meijer. Foto: Pressbild

Snart ny Meijerutställning – sedan artist talk med Fredrik Söderberg

KULTUR Söndagen den 10 december öppnar en ny utställning i Meijersamlingen på Nordanå. Utställningen visar Sture Meijers gestaltningar av människan och landskapet i olika tekniker. En månad senare, 10 januari, möts konstnären Fredrik Söderberg och kulturjournalisten Eric Schüldt i ett konstnärssamtal på Sara kulturhus.

Annons

Den 23 november avled Sture Meijer vid en ålder av 92 år. Under åren har han donerat cirka 200 verk till Skellefteå kommun; den så kallade Meijersamlingen som visar Meijers verksamhet som konstnär från tidigt 1950-tal fram till idag och omfattar oljemålningar, goacher, teckningar, skulptur och grafik. Samlingen är inte statisk utan hängs om på olika teman med jämna mellanrum.

Annons

Den 10 december öppnar en ny utställning på Nordanå där människan och landskapet står i centrum – ett återkommande motiv i Sture Meijers bildvärld. Människan gestaltas ensam eller i grupp, ansiktslös och anonym utan särskilda attribut. Landskapsmålningarna är suggestiva, sinnliga och intensiva.

– Meijer har genom åren intresserat sig för naturens kretslopp och hur den närliggande vardagen är kopplad till olika skeenden i naturen – livets kretslopp. Han har ofta arbetat med material som inbegriper naturen själv och dess årstidsväxlingar. Växthus och stilleben av till exempel äpplen, fågelkranier och fjädrar visar på livets kretslopp och omvandling, hur allt dör och förnyas, skriver Anna-Karin Larsson, intendent på Skellefteå konsthall i ett pressmeddelande.

Annons

Söderberg och Shüldt i samtal

Under hösten har Fredrik Söderbergs separatutställning Det äventyrliga hjärtat visats på Skellefteå konsthall. Utställningen, som pågår till den 17 januari och också resulterat i en bok, visar både äldre och helt nya bildsviter där det centrala är ett sökande efter djupare insikt i mänskligt beteende.

Den 10 januari arrangerar Skellefteå konsthall ett konstnärssamtal kring utställningen mellan Fredrik Söderberg och kulturjournalisten Eric Schüldt, känd från en rad program i Sveriges radio: bland andra Flipper, Nya Vågen, Kulturnytt och Text och musik med Eric Schüldt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons