Annons
Magnus Hammega, präst och verksamhetsansvarig på Skellefteå stadsmission. Foto: Arkivbild

Ger gemenskap och julstämning till behövande: ”Skellefteborna och företagen är helt fantastiska”

SAMHÄLLE Julen har flera ansikten. För många är det en tid av gemenskap, julklappar och god mat i överflöd. För andra den tid på året då både ensamheten och den tomma börsen gör som mest ont. På stadsmissionen i Skellefteå gör man allt man kan för att även de ensamma och utsatta ska få en minnesvärd jul i gemenskap med andra.

Annons

Det är tuffa tider i Sverige nu. Höjda räntor, stigande matpriser och höga elpriser har fått de flesta svenskar att svettas lite extra när det är dags att betala räkningarna. Men för de som redan innan levde på marginalen har situationen många gånger blivit ohållbar.

– Om det tidigare var runt 18 personer som kom till våra utdelningar av varor så är det idag 40. När det gäller våra fredagskassar som innehåller matvaror för en vecka så hade vi tidigare två, tre barnfamiljer som kom till utdelningen. Idag tar de 10 kassar vi maximalt kan packa slut direkt. Vi skulle kunna dela ut ännu fler, säger Magnus Hammega, präst och verksamhetsansvarig på Skellefteå stadsmission.

Annons

Stress och ensamhet

De hårda tiderna gör givetvis julen ännu jobbigare för de som redan har det svårt. Den kollektiva föreställningen om julen som en tid av gemenskap och överflöd skapar en stress och en ensamhet som kan vara svår att bära. Av den här anledningen spelar stadsmissionens julfirande en stor roll i många Skelleftebors liv.

– Folk börjar prata om julen redan i september och det är en stor apparat som vi lägger mycket tid på. Eftersom intresset är så stort har vi delat upp firandet på två tillfällen. Den 22 december har vi ett stort julbord och på själva julafton har vi julfesten med julgröt, rester från julbordet, underhållning och julklappsutdelning. På det här sättet kan vi ta emot 75 gäster vid varje tillfälle, säger Magnus.

Med sitt julfirande vill stadsmissionen erbjuda en minnesvärd jul i gemenskap med andra. Foto: Theo Crazzolara, Pixabay

Besökarna vid julfirandet spänner från ensamma äldre till hemlösa och barnfamiljer. Det är alltså en salig blandning av människor som firar jul tillsammans och enligt Magnus är många av gästerna återkommande från år till år.

– Vi känner ju våra kompisar. Och de flesta är medlemmar i stadsmissionen. Medlemskapet kostar 200 kronor per år och då får man förtur till julfirandet. När vi tagit upp anmälningar från våra medlemmar fyller vi på med andra intresserade.

Även volontärerna brukar vilja återkomma för att hjälpa till runt julen. Så härlig är stämningen.

Skellefteborna bryr sig

Skellefteå stadsmissions verksamhet är helt beroende av bidrag och stöds framför allt av kyrkorna i Skellefteå, företag, organisationer och privatpersoner som tillsammans bidrar till att hålla verksamheten flytande. Stadsmissionen får även bidrag från Skellefteå kommun.

– Skellefteborna och företagen är helt fantastiska. Många matbutiker skänker varor och vi får också en hel del stöd från stadens restauranger. Förra julen fick vi exempelvis en fantastisk Janssons frestelse från Mandel. Det finns många som vill bidra, säger Magnus.

Annons

Tidigare år har Skellefteå stadsmission samlat in julklappar från Skellefteborna, något man i år frångått. Istället ber man människor skänka en slant.

– Många har tidigare bidragit med inslagna paket, vilket vi är glada för. Tyvärr har vi också fått stora mängder begagnade gåvor som varit trasiga, slitna, smutsiga eller i övrigt oanvändbara som presenter. Det har tagit mycket tid och energi att sortera och sålla bland klapparna. Med det ökande trycket på vår övriga verksamhet har vi inte längre tid att gå igenom allt som kommer in. Genom att istället be om en gåva till vårt julfirande kan vi köpa in klappar själva. Då vet vi att allt kommer till rätt person och att fördelningen blir rättvis, säger Magnus.

Annons

Volontärer återvänder

I skrivande stund pågår förberedelserna inför julfesterna för fullt på Skellefteå stadsmission. En massa mat till julbordet ska lagas, julklappar ska införskaffas och underhållningen och lekarna planeras. I vanliga fall har Magnus ungefär 20 volontärer till sin hjälp. Under julförberedelserna och julfesterna dubbleras nästan antalet.

– Även volontärerna brukar vilja återkomma för att hjälpa till runt julen. Så härlig är stämningen, säger Magnus.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons