Annons
På Skellefteå Airport inväntar man besöket med spänning. "Det här är en viktig delegation", säger vd Robert Lindberg. Foto: Magnus Lindkvist / Clément Morin, Kungl. Hovstaterna

Kunglig delegation till Skellefteå – ska se framsteg inom omställning och utveckling: ”Kan vara stolta”

NYHETER Kungen kommer på besök i norr tillsammans med en delegation från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien. I mitten på nästa vecka kommer den till Skellefteå.

Annons

Kung Carl XVI Gustaf, Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens preses Marcus Wallenberg och vd Tuula Teeri ska, tillsammans med ungefär 30 representanter från näringsliv, myndigheter och högskolor, göra en teknikresa i norr.

Temat för resan är hållbar omställning och utveckling. Delegationen kommer att besöka Skellefteå, Luleå och Boden för att få nya kunskaper och skapa kontakter som kan ge utökat idéutbyte och stärkt konkurrenskraft.

Annons

Besöken görs i mitten på nästa vecka och ett av stoppen blir på Skellefteå Airport, till vd Robert Lindbergs glädje.

– Man blir ödmjuk och stolt. Skellefteå har kommit långt i omställningen och jag tror att Skellefteå Airport är världsledande i arbetet med hållbara lufttransporter, vilket är häftigt. Det är någonting som vi kan vara stolta över som Skelleftebor, säger han.

Delegationen ska få en presentation och demonstration av arbetet med elflyg, hållbar flyginfrastruktur och Green Flight Academys utbildning av piloter.

– Det här är en viktig delegation, det är många stora beslutsfattare som kan göra skillnad i samhället, och vi är stolta att kunna visa upp hur långt vi kommit. Om vi kan driva utvecklingen framåt så är vi glada för det, säger Robert Lindberg.

Annons

I Skellefteå ska delegationen även besöka SUA, Skellefteå University Alliance, vilket är ett samarbete mellan olika lärosäten för att möta utbildnings- och kompetensbehovet i regionen.

Senare väntar även ett besök på H2 Green Steels enorma fabriksområde i Boden, där det kommer att ges en rundtur vid bygget av anläggningarna för vätgas, järn och stål.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons