Annons
Sponsrad artikel
Katarina Åman, avdelningschef för museiupplevelser och samlingar, och Anna Lindfors, utställningsantikvarie, är glada över den nya utställningen som nu öppnar på Skellefteå museum.

Kulturkoftor och sagotröjor – ny utställning på Skellefteå museum: ”En ingång till personernas liv”

ANNONS I den nya utställningen “Kulturkoftor och sagotröjor” samsas koftor, tröjor och garn med musik, kultur och spännande livsöden. “Det är en inspirerande utställning för hela familjen”, säger Anna Lindfors.

Artisten Kurt Cobain, Pippi Långstrump och författaren Agatha Christies karaktär Miss Marple har alla en sak gemensamt: de bar stickade kläder. Just det är vad författaren Celia B Dackenberg har tittat närmare på och sammanfört i den vandringsutställning, Kulturkoftor och sagotröjor, som nu nått Skellefteå.

– Det känns jättekul att vi får chansen att ställa ut den här utställningen. Även jag som inte är så duktig på att sticka blir sugen på att lära mig mer, berättar utställningsantikvarie Anna Lindfors på Skellefteå museum.

Celia B Dackenberg. Foto: Göran Segeholm
Stickning är i ropet just nu. ”Det blev extra populärt under pandemin och har sedan hållit i sig. Titta bara på trenden “KnitTok” som trendar på TikTok”, säger Katarina Åman.

Men stickningen är inte allt. I utställningen, där Celia återskapat kända plagg från artister, kulturpersoner och sagofigurer, berättas det även om livsöden och dolda samband.

– Klädesplaggen är en ingång till personernas karaktärer och liv som vävts samman på ett smart sätt. Det är en väldigt mysig utställning att vara i, säger Anna.

Med Saras tröja får vi en egen lokal prägel på utställningen.

Förutom de återskapade plaggen finns även två orginalplagg. Dels en mörkblå tröja från Andréexpeditionen som lånats in av Grenna Museum, samt Sara Lidmans favorittröja som hennes systerdotter Ulla Danielsson äger idag.

– Med Saras tröja får vi en egen lokal prägel på utställningen. I hennes berättelser och böcker så framgår det tydligt att hon hade bra koll på hantverket kring stickade plagg, och hon bar själv många stickade tröjor som hon använde under lång tid, säger Katarina Åman, avdelningschef för museiupplevelser och samlingar.

Allt från Kurt Cobain och Miss Marple till Pippi Långstrump och Alfons Åberg. Bredden på de plagg som författaren Celia B Dackenberg återskapat är stor.
På utställningen kan du se Alfons tröja som Celia har återskapat.

Under hela utställningsperioden genomsyras mycket av det museet gör dessutom av stickning på olika sätt. Under parollen “Söndag på museet” finns i oktober chans att piffa sin kofta, och några tisdagskvällar under vintern lär hemslöjdskonsulent Ulrika Hedlind Berggren ut stickning i olika teman. Det kommer även att anordnas stickcafé i utställningen.

Fler utställningar igång

Att sticka är verkligen i ropet just nu, i alla åldersgrupper, enligt Anna och Katarina.

– Det blev extra populärt under pandemin och har sedan hållit i sig. Titta bara på trenden “KnitTok” som trendar på TikTok, säger Katarina som hoppas att Skellefteborna ska ta chansen att besöka museet i höst.

– Det är som vanligt helt gratis att besöka museet, och förutom den här utställningen har vi fler igång samtidigt: Hålla hus som handlar om byggnadsvård, barnutställningen Barnsia, Årets föremål samt vår stora permanenta utställning Storsia som berättar om vår lokalhistoria, säger hon.

Utställningen Kulturkoftor och sagotröjor öppnade den 8 oktober och pågår till och med 14 januari nästa år.

Sticktema på museet i oktober

Kulturkoftor och sagotröjor
Pågår 8 oktober 2023–14 januari 2024 på Skellefteå museum. Fri entré.

Piffa din kofta
8, 15, 22 och 29 oktober

Slöjdkväll med Handens hus
17 oktober, 14 november och 9 januari

Stickcafé
10 november och 4 januari

Läs mer på skellefteamuseum.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå museum.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons