Annons
Annons
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson
  • Foto: Jonas Nilsson

BILDSPEL: Det ”nya” seminariet tar form • Får lägenheter i gammal stil: ”Det är så fint och rikt på detaljer”

BOSTAD Grovgörat på gamla seminariet är gjort och nu går arbetet in i nästa etapp, när de nya bostäderna i 20-talsstil ska ta form. Anders Bergqvist, vd på Nåiden Bostad, visar runt och berättar om de storslagna planerna.

Annons MOBILE TOP

– Det blir dyrt. Det kan du citera, säger han och brister ut i skratt.

Av de tio sekelskifteslägenheter som skapas i huset är endast tre fortfarande till salu. Anders Bergqvist på Nåiden Bostad har själv tingat en. Andra har köpare hittat fastän de varken utannonserats eller byggts ännu.

Anders oroar sig inte över intresset för resten, oavsett läge på marknaden i övrigt.

– I ett sådant här projekt blir vi inte lika känsliga. Lägenheterna är så pass exklusiva, säger han.

Annons
Häromåret beslutade Skellefteå kommun att avyttra seminariet, efter PRO:s flytt. Kommunen kunde inte motivera kostnaderna för att bibehålla huset i Skellefteå kommuns lokalbank vilket öppnade dörren för privata aktörer. Avtalet med Nåiden tecknades i december 2021. Foto: Jonas Nilsson

I baracken utanför ligger ritningar över bordet. Det är nu lägenheterna ska börja ta form, en etapp som personalen sett fram emot. De blir mellan 30 och 190 (!) kvadratmeter stora och ska byggas i 20-talsstil.

Historisk byggnad

Det som nu kallas gamla seminariet öppnade i januari 1907, ritat i en blandning av jugend- och barockstil av arkitekten Viktor Åström från Sävenäs. Efter en tillbyggnad 1920-1921 har huset även burit spår av nyklassicism.

Det är den klassiska arkitekturen som Anders köpte seminariet för att återskapa, även invändigt.

– Jag är intresserad av gamla hus och vill göra någonting fint av dem. Det här huset ger mig lite extra puls, det är så fint och rikt på detaljer, säger han.

Huset är bevarandevärt, vilket ska återspeglas i stilen invändigt. Nåiden-personalen gör arbetet i samarbete med bland andra byggnadsantikvarie Pernilla Lindström vid Skellefteå museum. Foto: Jonas Nilsson

Mycket gick förlorat under nästa ombyggnation 1970-1971. Bland annat tillkom en entré, fasaden gjordes om och fönster byttes ut. På plussidan för Nåiden-byggarna har det gett friare tyglar i arbetet som görs nu.

Kakelugnarna i huset, tio till antalet, har alla bevarats men i övrigt har de blåst ut allt.

– På insidan var det redan ganska förstört, det var vävtapeter och linoleummattor, men för oss blev det ganska bra. Vi har kunnat gjuta en ny stomme i stål och betong vilket höjer kvaliteten på huset, säger Anders.

Annons
Tio kakelugnar är kvar i huset och enligt Anders Bergqvist ska alla ha restaurerats. I övrigt har gamla seminariet rensats invändigt, för att ge personalen en nära blank kanvas att jobba med. Foto: Jonas Nilsson

Spektakulärt projekt

Från baracken utanför leder han vägen in. Rymden är slående, det är 4 meter i takhöjd på bottenplan och genom 2,55 meter höga fönster lyser höstsolen in.

Anders berättar att de gör renoveringen i nära samarbete med Skellefteå museum.

– Ta de nya fönstren, de har samma u-värde och ljudklassning som moderna fönster men ser ut som de gamla, säger han.

De har även tagit fram kopior av de gamla panelerna. Fasaden ska återställas, den gamla entrédörren restaureras och invändigt ska alltifrån stuckaturer till dörrar andas samma 20-talsstil.

– Det blir höga dubbeldörrar här inne. Vi bygger även köken i samma stil, fortsätter Anders.

Huset har tre fullstora våningsplan och kommer att rymma tio lägenheter totalt. Arbetsledaren Daniel Johansson visar konstruktionen under toppspiran, tinnen på det gamla seminariets tak.  Foto: Jonas Nilsson

Alltsammans gör inte arbetet enklare, snabbare eller billigare. Det mesta måste specialtillverkas. Ett försvårande moment var också när de insåg att huset var snett, berättar Anders och ritar ett diagonalt streck i luften.

– Det skilde 30 centimeter. Alla som har jobbat med fasadpaneler förstår att det inte gör det enkelt att få ihop, säger han.

Vill lämna avtryck

Det är det annorlunda med projektet, det häftiga, som också gör det så roligt för honom. Att upprepat bygga bostäder på traditionellt vis är inte lika kittlande.

– Då är det roligare när man kan lämna ett avtryck, men ett sådant här projekt kräver mycket för att överhuvudtaget bli av. Och för att bli bra, säger Anders Bergqvist.

Annons
De ljusare bräderna markerar gränsen för husets utbyggnad på 20-talet. Det gamla seminariet har rymt både skol- och föreningsverksamhet sedan dess. Den nya renoveringen bedöms bli färdig till våren. Foto: Jonas Nilsson

Han är tacksam för allt stöd, både av byggnadsantikvarie Pernilla Lindström på museet och arkitekt Enar Nordvik på Skellefteå kommun, som hjälpt till att möjliggöra alltihop.

Om allt går enligt planen ska det “nya” gamla seminariet stå färdigt runt april 2024.

Artikeln är en del av Megafonen 25/10 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons