Annons
Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun. Foto: Jonas Westling

Skellefteå tappar stort i ranking av företagsklimat: ”Fler och nya krav”

NÄRINGSLIV Skellefteå kommun tappar 44 placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i kommunerna.

Annons

I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får företagare ge synpunkter om företagsklimatet i den egna kommunen. I Skellefteå ska 205 ha företag svarat på årets enkät, och nu presenteras resultatet.

Skellefteå kommun faller till plats 258 av Sveriges 290 kommuner, efter att ha hamnat på 214:e plats i fjol. Det är ett tapp på 44 placeringar.

En förklaring från kommunen är att Skellefteå känner av växtvärken.

– Samhällsomvandlingen innebär stora möjligheter, men också utmaningar. Nu tar vi krafttag för att ännu bättre kunna stötta det lokala näringslivet, säger näringslivschef Anja Palm i ett pressmeddelande.

Annons

Undersökningen visar att Skellefteås företagare bland annat efterfrågar fler bostäder, bättre infrastruktur samt bättre dialog och information, skriver kommunen.

– Vi hör att väldigt många företag är positiva till den utveckling som sker och det finns en stark företagsanda i Skellefteå, säger Anja Palm.

– Men den kraftiga tillväxten ställer också fler och nya krav. För oss handlar det om att kunna möta upp dem så snabbt vi bara kan, fortsätter hon.

Annons

För att förbättra upplevelsen ska Skellefteå kommun delta i ett utvecklingsprogram för kommuner som Svenskt Näringsliv har. Det är ett ettårigt program där deltagarna ges stöd i arbetet med just företagsklimat.

Företrädare från Skellefteå och sju andra kommuner ska delta och föra lärdomarna vidare inom de egna organisationerna, vilket Anja Palm tycker är bra.

– Det här är en otroligt viktig fråga för hela Skellefteå. Den här utbildningen ger oss en bra möjlighet att fokusera på just på företagsklimatet och vad vi som kommun kan göra i vår roll. Vi gör nu en satsning som vi tror kommer att ge goda resultat över tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons