Annons

Telefonbedragare i farten – polisen går ut med varning och ger tre tips

NYHETER Polisen varnar för en bedragare som runt och påstår sig vara från Ekobrottsmyndigheten.

Annons

På torsdagen nåddes polisen i region Nord av flera larm om telefonbedrägeri. Minst fyra, uppger polisen, och bedragaren har dragit samma vals.

Personen har påstått sig ringa från Ekobrottsmyndigheten, talat svenska och hävdat att den uppringde förekommer i en utredning hos dem, vilket är lögn.

– Samtalet ska ha sett ut att komma från telefonnummer +46 114 14. Polisen vill dock tydliggöra att detta nummer aldrig syns på skärmen när någon från Polismyndigheten/Ekobrottsmyndigheten ringer, varnar polisen på sin hemsida.

Annons

Polisens tips: Så skyddar du dig

Polisen ger tre råd för hur du kan skydda dig själv och andra från telefonbedrägerier:

  • Lägg på luren. Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.
  • Logga inte in. Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan. Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.
  • Lita inte på den som ringer. Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons