Annons
Från vänster Jörgen Markgren, Sammes stiftelse, Linus Johanssom, f d North kingdom, Marina Gerorguscu, stipendiat, Henrik Melander, Creative Croud, Eddie Axelsson-Lindkvist, stipendiat och Stina Oskarsson stipendiat. Foto: Sammes Stiftelse

Nytt stipendium från Sammes Stiftelse – 100 000 kronor till lovande projekt: “Var oväntat”

NYHETER Sammes stiftelse har instiftat ett nytt stipendium – på hela 100 000 kronor. Nu står det klart vem som tilldelats det. “Att vi vann var oväntat men en jättekul överraskning”, säger Marina Georgescu.

Annons

Sedan några år tillbaka delar Sammes Stiftelse ut ett sommarstipendium på 30 000 kronor till 20 student- eller företagsprojekt för att dessa under sommaren ska ha möjlighet att utveckla projekten vidare. Nytt för i år är att det projekt, som efter slutredovisning av sommarens arbete, bedöms ha störst betydelse för näringslivets utveckling i Skellefteå belönas med ytterligare 100 000 kronor.

Med projektet The secret library vann Eddie Andersson Lundqvist, Stina Oskarsson och Marina Georgescu det nya stipendiet.

– Vi blev faktiskt förvånade när vi vann. Alla sommarstipendiater är så otroligt begåvade och jobbade med väldigt coola projekt. Att vi vann var oväntat men en jättekul överraskning, säger Marina.

Annons

The secret library är en interaktiv och fantasifylld upplevelse med syftet att uppmuntra barn att läsa mer. Prototypen, som just nu är under utveckling, utgår från historien om Alice i underlandet. Genom MR-glasögon och headset hamnar användaren i en virtuell värld där olika uppgifter ska lösas. När prototypen är fullt utvecklad kommer man också att kunna lösa uppgifterna med hjälp av mobilen och genom att läsa boken.

– Utgångspunkten för arbetet är att göra något för världen, för samhället. Att barn och ungas läsförmåga försämrats känns viktigt att göra något åt och det var så idén föddes, säger Marina och får medhåll av Jörgen Markgren på Sammes Stiftelse

– Det är ett spännande och innovativt projekt med ett gott syfte. Det ska bli väldigt spännande att följa det framöver.

Annons

Marina har fungerat som projektledare i den lilla gruppen. Studenterna Eddie Andersson Lundqvist och Stina Oskarsson har jobbat med de tekniska utvecklingsbitarna. Med på tåget är också North Kingdom och Skellefteå stadsbibliotek.

– Tack vare erkännandet som priset innebär kan vi söka finansiering för att fortsätta utveckla projektet. I september kommer vi också att anordna en träff på stadsbiblioteket där vi berättar om projektet och låter barn testa prototypen, säger Marina.

Annons

Syftet med sommarstipendierna är att utveckla näringslivet i Skellefteå. Man hoppas också att det ska få studenter med koppling till Skellefteå att välja staden som arbetsplats efter examen.

– Man behöver inte plugga i Skellefteå men man måste vara skriven här under sommaren för att kunna få stipendiet. Det är givetvis enklast om man har en koppling till stan. Och en koppling till Skellefteå gör det förhoppningsvis enklare att ta beslutet att flytta hem igen efter studierna.

Fakta Sammes stiftelse

Sammes Stiftelse skapades 2007 efter att företagaren Samme Lindmark och hans hustru Maud donerat en summa pengar med syftet att främja unga Skellefteåbors intresse för företagande. De olika stipendierna ger möjlighet att utveckla egna idéer, idéer som hämtats från företag eller för att förbereda för övertagande av befintligt företag.

Stiftelsen ska främja vetenskaplig forskning och utbildning på högskolenivå som bedrivs i Skellefteå kommun. Detta skall uppnås genom att främja forskning och utbildning med inriktning mot företagande och genom att dela ut stipendier för utbildning inom företagande.

Sammes Stiftelse delar ut ett sommarstipendium och ett affärsstipendium. Sedan starten 2007 har stiftelsen delat ut stipendier till ett värde av cirka 8 miljoner kronor.

Källa: Sammes stiftelse

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons